Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/18280
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorجابر, مليكة-
dc.contributor.authorجلابي, شريفة-
dc.date.accessioned2018-06-10T14:55:52Z-
dc.date.available2018-06-10T14:55:52Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.urihttp://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/18280-
dc.descriptionقسم علم الاجتماع والديمغرافياen_US
dc.description.abstractهدفت الدراسة إلى التعرف على الثقافة الغذائية في الأسرة الجزائرية، من خلال طرح التساؤل الرئيسيي التالي: ما نوع الثقافة الغذائية التي تعتمدها الأسرة بمدينة ورقلة ؟ ومنه يتفرع التساؤلات الفرعية التالية: 1 ـ هل تعتمد الأسرة بمدينة ورقلة في تنشئة أبنائها على ثقافة غذائية سليمة؟ هل تنطبق هذه الثقافة مع النموذج المثالي لوزارة الصحة؟ 2 ـ هل تعتمد الأسرة بمدينة ورقلة في تنشئة أبنائها على ثقافة غذائية إستهلاكية؟ وهل للأسرة وعي بما يستهلكه أبنائها؟ وللإجابة على هذه التساؤلات اعتمدت الباحثة في هذه الدراسة على المنهج الوصفي بتطبيق أداة الاستمارة المكونة من ثلاث محاور والمقابلة، على عينة احتمالية طبقية شملت على 100 تلميذ بابتدائية شنين مرجان وابتدائية 19 مارس 1962 بحي النصر ، وبعد الإثراء النظري والدراسة الميدانية توصلت الدراسة إلى النتيجة العامة التالية: أن الأسرة بمدينة ورقلة تتميز بثقافة غذائية لا هي ثقافة غذائية سليمة ولا هي ثقافة غذائية استهلاكية محضة بل هي ثقافة غذائية تغلب عليها العادات والتقاليد التي توارثتها من المجتمع الجزائري متأثرة بالمحيط الاجتماعي وما يحمله من عادات غذائية بسلبياتها وايجابياتها الموجودة به وكذلك تأثير الأصدقاء على الفرد بمدينة ورقلة في استهلاكه لبعض المنتجات والمواد الغذائية، مع العلم أن هذه الأسر تحاول قدر الامكان توفير أغلب العناصر الغذائية لأبنائها وافادتهم بمختلف المجموعات الغذائية إلا أن الاشكال يطرح على مستوى الممارسة وطريقة تحضير وترتيب هذه الأغذية لأكثر استفادة منها، وهو ما يدل على قلة الوعي الغذائي.en_US
dc.description.abstractThis study aimed to identify the food culture in the Algerian family by asking the following main question: What kind of food culture does the family adopt in Ouargla? The following sub-questions are divided: Does the family in the city of Ouargla depend on the education of their children to a healthy food culture? Does this culture apply to the ideal model of the Ministry of Health? 2 Does Ouargla's family depend on their children's education in food culture? Is the family aware of what their children consume? To answer these questions relied on this study, the descriptive approach of the application form consisting of three axes and the corresponding tool, on a probabilistic sample class included 100 students Baptdaiah Scheinin Marjan primary 19 March 1962 district Al Nasr, after the enrichment of the theoretical and field study, the study reached the following general result: The family in Ouargla is characterized by a culture of food is neither healthy food culture nor the food culture of pure consumption but a food culture dominated by the customs and traditions that are transmitted from the Algerian society affected by the social environment and the importance of Bmyatea and positive eating habits in this as well as the impact of friends on the individual in Ouargla the consumption of certain food products, knowing that these families try as much as possible to provide most of the nutrients to their children and their proofs in various food groups, but forms increases the level of practice and how to prepare and organize these foods Many benefit, which shows the lack of food awareness.-
dc.language.isootheren_US
dc.publisheruniv-ouargla-
dc.subjectالثقافة الغذائيةen_US
dc.subjectالاسرة الجزائريةen_US
dc.titleالثقافة الغذائية في الأسرة الجزائرية (دراسة ميدانية لعينة من الأسر بحي النصر ورقلة)en_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Département de sociologie et de la démographie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
jalabi chrifa.pdf1,78 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.