Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/19911
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorDJERBAOUI, Amina Nesrine-
dc.contributor.advisorOULD EL HADJ-KHELIL, Aminata-
dc.contributor.authorHABBI, Oumelkhair-
dc.contributor.authorKHELFAOUI, houda-
dc.date.accessioned2018-12-16T09:07:31Z-
dc.date.available2018-12-16T09:07:31Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.otherso-
dc.identifier.urihttp://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/19911-
dc.descriptionMicrobiologie Appliquéeen_US
dc.description.abstractدراسةالنشاط المضاد الفطري للمستخلصات المائية "الباردة" و "الساخنة" من جوزة الطيب على بعض الفطريات الملوثة للقمح الصلب المخزن. هذا العمل يرتكز على نشاط المستخلصات المائية الباردة والساخنة لبذور نبات جوزة الطيب ضد بعض الفطريات وسمومها الملوثة للقمح الصلب المخزنلاجل استخدامها كحافظ غذائي بعد تحضير المستخلصات المائية الباردة والساخنة كانت النتائج المتحصل عليهاهيان مردود المستخلص المائي الساخن اكثر فعالية بالمقارنة مع المستخلص البارد بنسبة تقدر ب34.2%.بينما المستخلص المائي البارد فقد قدر مردوده ب27.32%نشاط المستخلصات المائية .وقد تم تقييم الباردة والساخنة لجوزة الطيب بتراكيز مختلفة(0،20،25و30)٪على النشاطالمضاد لثلاثةفطرياتochraceusA،A. niger،A. terreus.وقد اظهرت النتائج ان اكثر الانواعحساسية هيA. ochraceus.بالمستخلص المائي الساخن وعند اقصى تركيز30%مع معدل تثبيطلنمو يقدر ب80.33%يليهاA. terreusبنسبة60.25%وA. nigerبنسبة40.16%.كما ركز عملنا أيضا على دراسة الاختبار الكيميائي لأجل التعرف على المركبات الكيميائية الموجودة في المستخلص المائي البارد والساخن لنبات جوزة الطيب، حيث تبين وجود كل من المركبات التالية: القلوبيدات , الفلافونويد , التنينات, الستيرويد , الصابونين وغياب الانثوسيانين، قلويدات. هذه المواد تلعب دورا حاسما فيالنشاطالمضاد للفطر-
dc.description.abstractL'étude de l'activité antifongiques des extraits aqueux « froid » et « chaud » de noix de muscade sur quelques moisissures contaminants le blé dur stocké. Ce travail est basé sur l'activité d’extrait aqueux froide et chaud de plante de noix de muscade contre certains champignons contaminés le blé dur stocké pour l'utilisation comme conservateur alimentaire, après la préparation d'extrait aqueux froide et chaud les résultats obtiennent, ce que l'extrait aqueux chaud plus efficace par rapport au froid extrait par une rendement 34. 2%, tandis que l'extrait aqueux de résonne à froid a été estimé à 27,32%. On a évalué l'activité des extraits aqueux de noix de muscade chaud et froid avec différentes concentrations (0, 20, 25 et 30%) sur l'activité de 3 champignons les quelles A.ochraceus, A. Niger, A. terreus. Les espèces les plus sensibles étaient A. ochraceus par l'extrait aqueux chaude à la concentration maximale de 30% avec une taux d'inhibition est estimé à 80,33%, suivi par A. terreus par 60,25% et A. Niger par 40,16% .Notre travail a également porté sur l'étude des tests photochimiques pour identifier des composés chimiques présents dans l'extrait aqueux froide et chaude de noix de muscade, qui montre la présence de chacun des composés suivants : stéroïdes, tannins, flavonoïdes, saponines et l’absence d’Anthocyanes, alcaloïdes. Ces substances jouent un rôle déterminant dans l’activité antifongique-
dc.description.abstractThe study of the antifungal activity of "cold" and "hot" water extracts of nutmeg on some of the fungus contaminated with stored steel wheat. This work is based on the activity of cold and hot water extracts of nutmeg seeds against some fungi and their contaminated toxins for solid wheat stored for use as a food preservative after the preparation of cold and hot water extracts. The results obtained were that the yield of the hot water extract was more effective than the cold extract. While the cold water extract was estimated at 27.32%. The cold and hot water extracts of nutmeg were evaluated with different concentrations (0, 20, 25 and 30%) on the activity of 3 fungus A. ochraceus, A. niger, A. terreus. The most sensitive species were A. ochraceus. With a maximum concentration of 30% with a growth inhibitor of 80.33% followed by A. terreus by 60.25% and A. niger by 40.16%. Our work also focused on studying the chemical test to identify the chemical compounds found in the cold and hot water extract of the plant Nutmeg, where the presence of each of the following compounds: Clavids, flavonoids, dragons, steroids, soap and absence of anthocyanins, alkaloids. These substances play a crucial role in antifungal activity.-
dc.language.isofren_US
dc.publisherUNIVERSITE KASDI MERBAH-OUARGLa-
dc.relation.ispartofseries2018;-
dc.subjectExtrait aqueuxen_US
dc.subjectNoix de muscadeen_US
dc.subjecttests photochimiquesen_US
dc.subjectblé duren_US
dc.subjecttivité an Actifongiqueen_US
dc.subjectA. ochraceusen_US
dc.subjectA. nigeren_US
dc.subjectA. terreusen_US
dc.subjectaqueous extracten_US
dc.subjectphytochemical testsen_US
dc.subjectsolid wheaten_US
dc.subjectantifungal activityen_US
dc.subjectA. ochraceusen_US
dc.subjectA. nigeren_US
dc.subjectA. terreusen_US
dc.subjectمستخلص مائيen_US
dc.subjectجوزة الطيبen_US
dc.subjectاختبارات كيميائية نباتيةen_US
dc.subjectقمح الصلبen_US
dc.subjectنشاط مضاد للفطرياتen_US
dc.titleEtude de l’activité antifongique des extraits aqueux « froid » et « chaud» de noix de muscade « Myristica fragrans » sur quelques moisissures contaminants le blé dur stockéen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Departement de Biologie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
habbii-khelfaoui.pdf1,59 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.