Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/21489
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorعلاوي, مسعودة-
dc.contributor.authorشعوبي, أمال-
dc.contributor.authorبن ققة, أسماء-
dc.date.accessioned2019-09-25T09:48:08Z-
dc.date.available2019-09-25T09:48:08Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.urihttp://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/21489-
dc.descriptionكيمياء المنتجات الطبيعية-
dc.description.abstractنهدف من خلال دراستنا إلى فصل و دراسة بنى المركبات الفينولية لنبات Chenopodium quinoa الذي ينتمي إلى العائلة الامرانطية بعد الكشف الكيميائي على العائلات الكيميائية و إستخلاص المركبات الفينولية , قمنا أيضا بدراسة تحليلية بواسطة كروماتوغرافيا الغازالمرفقة بمطيافية الكتلة CG-MS)) لمستخلص الكللوروفورم تم التوصل من خلالها إلى التعرف على ست مركبات كيميائية و تحديد بناها الكيميائية نذكر منها: n-Hexadecanoic acid; Hexadecanoicethyl ester; 9,12-Octadecadienoic acid ethyl ester; و قد تم فصل مركبين من طور الخلات و ثلاث مركبات من الطور البوتانولي بواسطة كروماتوغرافيا العمود CC وكروماتوغرافيا الطبقة الرقيقة CCM كما أبدت المستخلصات العضوية الثلاث كلوروفورم , خلات الإيثيل , البوتانول فعالية مضادة للأكسدة بإتباع طريقة ال DPPH و ال Molydete و أثبتت معايرة عديدات الفينول تبعا لطريقة Folin - ciocalteau أن المستخلص البوتانولي غني بالمركبات الفينولية وفي الأخير توصلنا من خلال الفعالية المضادة للبكتيريا أن مستخلصي الخلات و البوتانول لهما القدرة ضد بعض أنواع البكتيريا المستعملةen_US
dc.description.abstractThis work aims to study phytochimical and biological evaluation of quinoa seeds, which has great nutritional value and is very popular in the treatment of different diseases. Chromatographic analyzes gave the following results: • Chromatographic separation (CC) applied to ethyl acetate and butannolic extracts produced five phenolic compounds. • The chromatographic separation (GC / MS) applied to the chloroform extract allowed the formulation of ten formulas for different compounds, including: aliphatic alcohols, aromatics, esters and organic acids. . . we in light of the antioxidant activity test of organic extracts results concluded that the largest amount of phenolic compounds, flavonoids and the tannins recorded in the butanol extract which in turn gave the greatest activity. Evaluation of antibacterial activity of the two extracts obtained against four types of bacteria, Gram-positive and negative, gave a positive direction bacteria Gram-positive results gave a very low activity.-
dc.description.abstractLe but de ce travail est l'étude phytochimique et l'évaluation biologique des graines de quinoa, qui a une grande valeur nutritive et est très populaire dans le traitement de maladies différentes. Les analyses chromatographiques ont donné les résultats suivants • La séparation chromatographique (CC) appliquée aux extraits d'acétate d'éthyle et de butanol a produit cinq composés phénoliques. • La séparation chromatographique (GC / MS) appliquée à l'extrait de chloroforme a permis la formulation de dix formules pour différents composés, notamment : alcools aliphatiques, aromatiques, esters et des acides organiques. . . Compte tenu des essais de l'activité antioxydant des extraits organiques, on conclut que la plus grande quantité de composés phénoliques, des flavonoïdes et les tannins enregistrée dans l'extrait du butanol ce qui à son tour a donné la plus grande activité. L'évaluation de l'activité antibactérienne des deux extraits obtenus contre quatre types de bactéries, Grampositives et négatives, a donné une activité très faible.-
dc.language.isootheren_US
dc.publisherجامعة قاصدي مرباح – ورقلة--
dc.subjectالمركبات الفينوليةen_US
dc.subjectالأمرانطيةen_US
dc.subjectChenopodium quinoaen_US
dc.subjectCG-MSen_US
dc.subjectفعالية مضادة للأكسدةen_US
dc.titleالمساهمة في الدراسة الفيتو كيميائية وتقييم الفعالية البيولوجية لمستخلصات نبات الكينوا Chenopodium quinoaen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Département de chimie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
chaaoubi- bengga.pdf3,69 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.