Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/22360
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorعمار, مصيطفى-
dc.contributor.authorعماد الدين, بن حنيش-
dc.contributor.authorبـــولـحـية, بــراهـــيم-
dc.date.accessioned2019-12-15T15:03:36Z-
dc.date.available2019-12-15T15:03:36Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.urihttp://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/22360-
dc.descriptionهندسة الطرائقen_US
dc.description.abstractThefluoride concentration for 24 samples of water in Ouargla city wells. The concentration ranged from 0.58 mg/l (Ain Al-Bayda) to 1.74 mg/l (Al-Bor 2). More than 8% of samples exceed the World Health Organization standard (1.5 mg/l), requiring local economic treatment using bone charcoal powder and date kernel. Results The study found that the concentration of fluoride decreased by 100% with bone charcoal, from 1.74 mg/l to 0.0 mg/l, during less than 2 hours of interaction. In the date kernel charcoal powder, the same yield requires more than 6 hours of reaction.-
dc.description.abstractتم معايرة تركيز أيون الفليورور لـ 24 عينة من مياه تم أخذها من رأس أبار مدينة ورقلة. تراوح تركيز الفليورور من 0,58 مغ/ لتر (عين البيضاء) إلى 1,74 مغ/ل (البور 2). أكثر من 8 % من العينات يفوق تركيزها معيار المنظمة العالمية للصحة (1,5 مغ/ل)، مما تطلب معالجتها وفق طريقة اقتصادية محلية باستعمال مسحوق فحم العظام ونواة التمر. النتائج الدراسة جد متميزة، تركيز الفليورور انخفض بمردود 100 % باستعمال فحم العظام، من 1,74 مع/ل إلى 0,0 مغ/ل، خلال أقل من ساعتين من التفاعل. أما في مسحوق فحم نواة التمر، نفس المردود تطلب أكثر من 6 ساعات من التفاعل.-
dc.language.isofren_US
dc.relation.ispartofseries2019;2019-
dc.subjectFluorideen_US
dc.subjectCoal dateen_US
dc.subjectAdsorptionen_US
dc.subjectفحم العظامen_US
dc.titleدراسة مقارنة للإمتزاز الفيزيائي لأيونات الفليورايد على فحم نواة التمر (الغرس) وفحم العظام (الجمل). تأثير الخصائص الفيزيوكيميائية.en_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Département de Génie des procédés - Master



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.