Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/22360
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | عمار, مصيطفى | - |
dc.contributor.author | عماد الدين, بن حنيش | - |
dc.contributor.author | بـــولـحـية, بــراهـــيم | - |
dc.date.accessioned | 2019-12-15T15:03:36Z | - |
dc.date.available | 2019-12-15T15:03:36Z | - |
dc.date.issued | 2019 | - |
dc.identifier.uri | http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/22360 | - |
dc.description | هندسة الطرائق | en_US |
dc.description.abstract | Thefluoride concentration for 24 samples of water in Ouargla city wells. The concentration ranged from 0.58 mg/l (Ain Al-Bayda) to 1.74 mg/l (Al-Bor 2). More than 8% of samples exceed the World Health Organization standard (1.5 mg/l), requiring local economic treatment using bone charcoal powder and date kernel. Results The study found that the concentration of fluoride decreased by 100% with bone charcoal, from 1.74 mg/l to 0.0 mg/l, during less than 2 hours of interaction. In the date kernel charcoal powder, the same yield requires more than 6 hours of reaction. | - |
dc.description.abstract | تم معايرة تركيز أيون الفليورور لـ 24 عينة من مياه تم أخذها من رأس أبار مدينة ورقلة. تراوح تركيز الفليورور من 0,58 مغ/ لتر (عين البيضاء) إلى 1,74 مغ/ل (البور 2). أكثر من 8 % من العينات يفوق تركيزها معيار المنظمة العالمية للصحة (1,5 مغ/ل)، مما تطلب معالجتها وفق طريقة اقتصادية محلية باستعمال مسحوق فحم العظام ونواة التمر. النتائج الدراسة جد متميزة، تركيز الفليورور انخفض بمردود 100 % باستعمال فحم العظام، من 1,74 مع/ل إلى 0,0 مغ/ل، خلال أقل من ساعتين من التفاعل. أما في مسحوق فحم نواة التمر، نفس المردود تطلب أكثر من 6 ساعات من التفاعل. | - |
dc.language.iso | fr | en_US |
dc.relation.ispartofseries | 2019;2019 | - |
dc.subject | Fluoride | en_US |
dc.subject | Coal date | en_US |
dc.subject | Adsorption | en_US |
dc.subject | فحم العظام | en_US |
dc.title | دراسة مقارنة للإمتزاز الفيزيائي لأيونات الفليورايد على فحم نواة التمر (الغرس) وفحم العظام (الجمل). تأثير الخصائص الفيزيوكيميائية. | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
Appears in Collections: | Département de Génie des procédés - Master |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
دراسة مقارنة للإمتزاز الفيزيائي لأيونات الفليورايد على فحم نواة التمر (الغرس) وفحم العظام (الجمل). تأثير الخصائص الفيزيوكيميائية..pdf | 668,38 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.