Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/28569
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorBOUDJENAH, Saliha-
dc.contributor.advisorKERDOUN Med Amine-
dc.contributor.authorBahri, Nour El-Houda-
dc.contributor.authorBrek, Selsabil-
dc.date.accessioned2022-04-24T10:51:03Z-
dc.date.available2022-04-24T10:51:03Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.urihttp://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/28569-
dc.description.abstractCamel milk is an invaluable food resource for the population in the arid and semi-arid regions of our country. This product is consumed fresh or in fermented form. Milk is also one of the most important products rich in essential nutrients. It includes a natural system of protection that allows it to be preserved relatively better compared to other types. Therefore, to contribute a better understanding of the good quality of camel’s milk, we measured the lead in the milk, soil, water and plants in eight farms at the road level linking Ouargla and Oud-Souf. To assess the quality of camel’s milk in eight camel breeding sites between Ouargla – Oud Souf, several physical and chemical factors of grazing water, and the rate of soil and plant contamination with lead, which can affect the quality of milk, were studied. The physical and chemical analyzes carried out on the water are acceptable results, while the average value of lead in water is 13 μg/L, the value is higher than the Algerian standard for drinking water. Our results reveal a decrease in lead levels in milk with an average lead value of 12.11 µg/L, which is consistent with the standards of the WHO, and an increase in its levels in soil and plants compared to the standards set by the WHO, which can affect the health of the consumer. Finally, this study confirms the value of establishing regulatory standards for minerals in milk in order to obtain good quality milk.en_US
dc.description.abstractيعتبر حليب الإبل موردا غذائيا لا يقدر بثمن للسكان في المناطق القاحلة وشبه القاحلة في بلدنا. ويستهلك هذا المنتج طازجا أو في شكل مخمر. كما يعتبر الحليب من أهم المنتجات الغنية بالمغذيات الأساسية. وهو يشمل نظاما طبيعيا للحماية يسمح بحفظه بشكل أفضل نسبيا مقارنة بالأنواع الأخرى من الالبان. لذلك، وللمساهمة في فهم أفضل للنوعية الصحية لحليب الإبل، قمنا بقياس الرصاص في الحليب وكذلك التربة والمياه والنباتات في ثماني مزارع على مستوى الطريق الرابط بين ورقلة و وادي سوف. لتقييم جودة حليب الإبل في ثمانية مواقع لتكاثر الإبل بين منطقة ورقلة -وادي سوف, تمت دراسة العديد من العوامل الفيزيوكيميائية لمياه الرعي، ومعدل تلوث التربة والنبات بالرصاص، والتي يمكن أن تؤثر على جودة الحليب. تظهر التحليلات الفيزيوكيميائية التي أجريت على المياه نتائج مقبولة، بينما متوسط قيمة الرصاص في الماء هو 13 ميكروغرام/لتر، القيمة أعلى من المعيار الجزائري لمياه الشرب. تكشف نتائجنا عن انخفاض في مستويات الرصاص في الحليب حيث قدر متوسط قيمة الرصاص ب 12.11 ميكروغرام/لتر وهذا يتوافق مع معايير منظمة الصحة العالمية، وزيادة مستوياته في التربة والنبات مقارنة بالمعايير التي حددتها منظمة الصحة العالمية والتي بإمكانها أن تأثر على صحة المستهلك. أخيرًا، تؤكد هذه الدراسة قيمة وضع معايير تنظيمية للمعادن في الحليب من أجل الحصول على حليب جيد النوعية.-
dc.description.abstractLe lait de dromadaire constitue une ressource alimentaire inestimable pour les habitants des régions arides et semi arides de notre pays. Ce produit est consommé à l’état frais ou bien sous forme fermentée. Le lait est également considéré comme l'un des produits les plus importants riches en nutriment essentiels. Il comprend d’un système protecteur naturel qui lui permet de se conserver relativement mieux par rapport aux laits des autres espèces laitières. Afin de contribuer à une meilleure connaissance de la qualité sanitaire du lait camelin, nous avons dosé le plomb dans le lait ainsi que le sol, l’eau et les plantes de huit fermes se trouvant au niveau de la route reliant Ouargla a Oued Souf. Pour évaluer la qualité de lait chamelle dans huit sites d’élevages camelin entre la région Ouargla –Oued Souf. On a étudié plusieurs paramètres physico-chimiques de l'eau de pâturage et le taux de pollution de sol et plante par le Pb qui peut influencer la qualité du lait. Les analyses physico-chimiques effectuées sur l'eau sont des résultats acceptables, alors que la valeur moyenne du plomb dans l'eau est de 13µg/L, la valeur est supérieure à la norme algérienne pour l'eau potable. Nos résultats révèlent une diminution des teneurs en plomb dans le lait, avec une teneur moyenne en plomb de 12,11μg/L, ce qui est conforme aux normes de l'OMS, et une augmentation de ses teneurs dans le sol et les plantes par rapport aux normes fixées par l’OMS, ce qui peut affecter la santé du consommateur . Enfin, la présente étude confirme l’intérêt de mettre en place de normes règlementaire des métaux dans le lait afin d’obtenir un lait de bonne qualité.-
dc.language.isofren_US
dc.publisherUNIVERSITE KASDI MERBAH-OUARGLAen_US
dc.subjectmilk pollution.en_US
dc.subjectlreaden_US
dc.subjectphysico-chemical parameteen_US
dc.subjectpasture wateren_US
dc.subjectcamel milken_US
dc.subjectpollution de laiten_US
dc.subjectPben_US
dc.subjectparamètre physico-chimiqueen_US
dc.subjectl'eau de pâturageen_US
dc.subjectlait camelinen_US
dc.subjectتلوث الحليبen_US
dc.subjectحليب الناقةen_US
dc.subjectمياه الرعيen_US
dc.subjectمياه الرعيen_US
dc.subjectالعوامل الفيزيوكيميائية،en_US
dc.subjectالرصاصen_US
dc.titleEVALUATION DU TAUX DE PLOMB DANS LE LAIT DE CHAMELLESen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Departement de Biologie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bahri-Brek.pdf1,59 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.