Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/29285
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorبوريشة, أمحمد-
dc.contributor.advisorشوانا, توفيق-
dc.contributor.authorبن سلمة, حليمة-
dc.date.accessioned2022-05-31T09:13:28Z-
dc.date.available2022-05-31T09:13:28Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.urihttp://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/29285-
dc.descriptionعلم الأحياء الدقيقة التطبيقيةen_US
dc.description.abstract. Based on the importance of culture media in the study of microorganisms, in this work, "Designing a culture medium based on local products for the growth of probiotic bacteria" was studied. We cultured the bacteria (Streptococcus. Sp) isolated from yogurt in four local preparations. Culture medium (LC MD). MSC MS) to know the growth potential of these bacteria, and the degree of efficiency of these media compared to the culture medium (MRS). After the statistical analysis of the results obtained, it was found that all the local culture media were successful with a difference between the circles, where the culture media (LC) gave the best results among the rest of the other media. , the effectiveness of these local culture media was better compared to the culture medium (MRS), which encourages further work on this topic in a better and more precise way and using them as basic media or by using them. modifying by adding materials which increase their efficiency, and contribute to research and scientific production, and praise be to God whose grace is done good deedsen_US
dc.description.abstractبناءا على أهمية الأوساط الزراعية في دراسة الكائنات الحية الدقيقة، تم في هذا العمل دراسة '' تصميم وسط زراعي يعتمد على المنتجات المحلية لنمو بكتيريا البروبيوتيك'' قمنا بزرع بكتيريا (Streptococcus. Sp) المعزولة من الزبادي في أربعة أوساط زراعية محضرة محليا (LC MD MSC MS) لمعرفة قابلية نمو هذه البكتيريا، وما مدى كفاءة هذه الأوساط مقارنة بالوسط الزراعي المصنع(MRS) وتبين بعد التحليل الإحصائي للنتائج المتحصل نجاح الأوساط الزراعية المحلية جميعها مع فرق بين الأوساط حيث أعطى الوسط الزراعي(LC) أحسن نتائج بين بقية الأوساط الزراعية الأخرى، كما كانت كفاءة هذه الأوساط الزراعية المحلية أفضل مقارنة بالوسط الزراعي (MRS)، هذا ما يشجع على متابعة العمل على هذا الموضوع بشكل أفضل وأدق واستخدامها كأوساط أساسية أو تعديلها بإضافة مواد تزيد من فعاليتها، والمساهمة في البحث والإنتاج العلمي، والحمد لله الذي بنعمته تتم الصالحات-
dc.language.isoArabeen_US
dc.publisherUNIVERSITE KASDI MERBAH-OUARGLA-
dc.subjectوسط زراعي محليen_US
dc.subjectبكتيريا البروبيوتيكen_US
dc.subjectmilieu de culture localen_US
dc.subjectbactéries probiotiquesen_US
dc.subjectSp(, MRS, LC, MD, MSC, MS )en_US
dc.subjectStreptococcusen_US
dc.subjectlocal culture mediumen_US
dc.subjectprobiotic bacteriaen_US
dc.subjectStreptococcusen_US
dc.titleتصميم وسط زراعي يعتمد على المنتجات المحلية لنمو بكتيريا البروبيوتيكen_US
dc.typeThesisen_US
dcterms.titleconception d'un milieu de culture à base de produits locaux pour développement des bactérie probiotique-
Appears in Collections:Departement de Biologie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
بن سلمة-حليمة.PDF1,26 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.