Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/29863
Title: المضافات الغذائية أخطارها وبدائلها الطبيعية
Authors: بلفار, اسيا
كشكاش, ليندة
خرفي, ريان
Keywords: منتجات الحليب والألبان
مشروبات غازية
العصائر
المضافات الغذائية
الزمرة E
أخطار
بدائل طبيعية
Issue Date: 2022
Publisher: KASDI MERBAH UNIVERSITY-OUARGLA
Abstract: من خلال هذه الدراسة تم التعرف على المضافات الغذائية وأهم أنواعها الموجودة في الأغذية،و شملت الدراسة أخطار هذه المضافات،بمعنى آخر مدى تأثير المضافات الغذائية على صحة الإنسان والأعراض الناجمة عن تناولها، كما سلطنا الضوء على أهم البدائل الطبيعية الصحية لهذه المضافات.أين تطرقنا أيضا لتحليل بعض الدراسات التي تندرج تحت موضاوع بحثنا هذا،حيث تم في الدراسة الأولى أجراء تقييم كيميائي وحيوي ل 60 عينة من منتجات الحليب والألبان، تم تقدير بعض الخواص الفيزيائية للعينات و إجراء الكشف عن هذه العينات، حيث كانت نتيجة الكشف سالبة لجميع العينات عدا عينة واحدة أعطت كشفا موجبا. وفي الدراسة الثانية جمعت 30 عينة من العصائر والمشروبات الغازية بطريقة عشوائية، لتقدير بعض المحتويات في هذه العينات وتقييم جودتها من خلال مقارنتها مع نتائج دراسات سابقة. أما الدراسة الثالثة سلطت الضوء على المضافات الغذائية وبالتحديد التي تحمل الزمرة E لما تسببه من قلق لدى المواطن وخاصة تلك المضافات ذات الخطورة الدينية والصحية.كما أشارت هذه الدراسات إلى تأثيرات سلبية على الصحة تحدثها بعض المواد المضافة للأغذية والتي أجيز استخدامها من قبل منظمات الأغذية العالمية والإقليمية.
Through this study, food additives and their most important types found in foods were identified. The study included the dangers of these additives, in other words,the impact of food additives on human health and the symptoms resulting from their consumption, We also shed light on the most important natural, healthy alternatives to these additives. Where we also discussed the analysis of some studies that fall under the topic of our research, where in the first study a chemical and biological evaluation was conducted for 60 samples of milk and dairy products, some physical properties of the samples were estimated and the detection of these samples was conducted, where the result of detection was negative for all samples. Except for one sample which gave a positive detection. In the second study, 30 samples of juices and soft drinks were collected in a random way, to estimate some of the contents in these samples and evaluate their quality by comparing them with the results of previous studies. As for the third study, it sheds light on the food additives, specifically those carrying group E, because of the anxiety they cause to the citizen, especially those additives that have religious and health dangers. These studies also indicated negative effects on health caused by some food additives, which were approved for use by scientific and regional food organizations.
Description: كيمياء تحليلية
URI: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/29863
Appears in Collections:Département de chimie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KECHKACH-KHARFI.pdf3,13 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.