Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/29892
Title: | دراسة حول خصائص وتطبيقات جسيمات النحاس النانوية |
Authors: | الدراجي, هادف مسعودي, عبد الجبار عليلي, سعاد دندوقي, خالد شادي, حنان |
Issue Date: | 2022 |
Publisher: | جامعة قاصدي مرباح ورقلة |
Abstract: | تعد تقنية النانو من التقنيات الحديثة التي تدخل في مجالات عديدة. وتتمتع الجسيمات النانونية بالعديد من
الخصائص الفيزيائية والكيميائية نظ ا ر لحجمها المتناهي الصغر ومساحة سطحها ما جعلها محل د ا رسة وتطوير وساهم
في الولوج الى عديد التطبيقات المتنوعة. يتم تصنيع الجسيمات النانوية بعدة طرق، بما في ذلك الطريقة البيولوجية
)التصنيع الأخضر(، وهي طريقة سهلة وسريعة وغير مكلفة وآمنة بيئيًا وتعتمد على استخدام المستخلصات النباتية.
كجزء من د ا رسة سابقة، تم استخدام مستخلص لصنف من العنب كمرجع لأيونات النحاس لتشكيل جسيمات النحاس
النانوية، حيث تمت د ا رسة خصائص الجسيمات النحاس النان وية الناتجة بالعديد من التقنيات التشخيص بالإضافة إلى
تقييم نشاطها كمضاد للأكسدة ومضاد للبكتيريا. Nanotechnologyis one of the modern technologies usedrecently in manyfields. Nanoparticles have manyphysical and chemicalproperties due to theirinfinitesimal size and surface area, which made them the subject of study and development and contributed to accessingmany diverse applications. Nanoparticles are synthesized in manyways, including the biologicalmethod (Green Synthesis), whichis an easy, fast, inexpensive and environmentallysafemethod and depends on using plant extracts. As part of a previous study, the extract of a vine varietywasused as a copper ion reducer for the production of coppernanoparticles, where the coppernanoparticlesobtainedwerecharacterized by several techniques, besides the evaluation of theirantioxidant and antibacterialactivity |
Description: | كيمياء تحليلية |
URI: | https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/29892 |
Appears in Collections: | Département de chimie - Master |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ALILI-DANDOUGI-CHADI.pdf | 1,02 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.