Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/30251
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorقاسمي, نور الهدى-
dc.contributor.authorجواد, انفال-
dc.contributor.authorحسيني, زينب-
dc.date.accessioned2022-07-21T10:29:23Z-
dc.date.available2022-07-21T10:29:23Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.urihttps://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/30251-
dc.descriptionهندسة طرائق للبيئةen_US
dc.description.abstractالملخص: يعتبر مسحوق قشور بيض الدجاج والسمان ذات أهمية بيولوجية كبيرة , حيث أنها تستخدم في العديد من المعالجات الكيميائية والبيولوجية لبعض المنتجات , وفي دراستنا هذه تطرقنا إلى الفيزيائية الكيميائية لمياه الحنفية لبعض مناطق تقرت (المستقبل , والزاوية العابدية والعين الصحراء )لتقليل درجة العسر. ومنه تهدف هذه الدراسة إلى تحديد العسر الكلي للماء وتحديد امتزاز مسحوق قشور بيض الدجاج والسمان قبل وبعد المعالجة باستخدام مسحوق قشور بيض الدجاج والسمان . حيث تم قياس درجة العسر باستخدام عملية المعايرة, وقد كانت النتائج قبل المعالجة كالتالي: ( ماء المستقبل°F41.5, ماء الزاوية العابدية 26°F, ماء عين الصحراء18°F) , وأصبحت بعد المعالجة بقيم أقل مما كانت عليه, حيث تراوحت ما بين 17°Fو15°F. أما بالنسبة لامتزاز مسحوق قشور بيض الدجاج والسمان فقد كان تغير الامتصاصية يتزايد كلما زاد تركيز المحلول حيث بلغت اقصى قيمة لها 3.5 بالنسبة لامتزاز مسحوق قشور بيض الدجاج, و3.3 بالنسبة لامتزاز مسحوق قشور بيض السمان عند التركيز ذات 0.1غ/ل. Abstract: The powder of chicken and quail eggshell is of great biological importance, as it is used in many chemical and biological treatments for some products, and in this study we touched on the physicochemical treatment of tap water for some areas of Touggourt (Al-Mustaqbal, Al-Zawiya Al-Abdiyyah and Al-Ain Al-Sahara) to reduce the degree of hardness.This study aims to determine the total hardness of water and determine the adsorption of chicken and quail eggshells powder beef. ore and after treatment with chicken and quail eggshell powder. The degree of hardness was measured using the calibration process, and the results before treatment were as follows: ( Al-Mustaqbal water 41.5°F, Al-Zawiya Al-Abdiyyah water 26°F, Ain al-Sahra water 18°F).After treatment, it became lower than it was, ranging between 17°F and 15°F. As for the adsorption of chicken and quail eggshells powder, the absorbance change increased with the increase in the concentration of the solution, reaching a maximum value of 3.5 for the adsorption of chicken eggshells powder, and 3.3 for the adsorption of quail eggshells powder at a concentration of 0.1g/l.en_US
dc.language.isofren_US
dc.publisherUniversité Kasdi Merbah Ouarglaen_US
dc.subjectتقرتen_US
dc.subjectمسحوق قشور بيضen_US
dc.subjectعسر المياهen_US
dc.subjectالامتزازen_US
dc.titleدراسة كفاءة امتزاز لمسحوق قشور بيض السمان والدجاج على عسر مياه الحنفية لمدينة تقرتen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Département de Génie des procédés - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Djawad-Kasmi Memoire_compressed.pdf1,13 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.