Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/30860
Title: دراسة المركبات الكيميائية المعزولة من بذور نبات prunus armeniaca
Authors: شربي, رقية
زروقي, حياة
أهناني, وفاء
عوفي, هاجر
Keywords: البوليفينولات
الفعالية البيولوجية
بذور المشمش
Prunus armeniaca
polyphenols
biological activity
Issue Date: 2022
Publisher: جامعة قاصدي مرباح – ورقلة
Abstract: يهدف هذا البحث الدراسة الفيتوكيميائية لنبتةPrunus armeniaca L من العائلة الوردية Rosaceae، حيث ركزنا على البذرة وماتحتوية من مركبات كيميائية معزولة مهمة، وذلك من خلال دراسة بعض المقالات التي تؤكد لنا أن نواة المشمش غنية بالبوليفينولات، الفلافونويدات، التربينات، الزيوت، والجليكوزيدات (الاميغدالين )، وجود مثل هذه المواد الفعالة يكسب النواة ميزات وخصائص بيولوجية متعددة (مضادات للأكسدة، مضادات للبكتيريا، مضادات الالتهابات ).
This research aims at the phytochemical study of the plant Prunus armeniaca L of the Rosaceae family, where we focused on the seed and its isolated important chemical compounds, by studying some articles that assure us that the apricot kernel is rich in polyphenols, flavonoids, terpenes, oils, and glycosides (amygdalin). The presence of such active substances gives the nucleus multiple biological features and properties (antioxidants, anti-bacterials, anti-inflammatory).
Cette recherche vise l'étude phytochimique de la plante Prunus armeniaca L de la famille des Rosacées, où nous nous sommes concentrés sur la graine et ses composés chimiques importants isolés, en étudiant quelques articles qui nous assurent que le noyau d'abricot est riche en polyphénols, flavonoïdes, terpènes , des huiles et des glycosides (amygdaline).La présence de ces substances actives confère au noyau de multiples caractéristiques et propriétés biologiques (antioxydants, antibactériens, anti-inflammatoires).
Description: كيمياء منتجات طبيعية
URI: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/30860
Appears in Collections:Département de chimie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
AHNANI-AAOUFI.pdf1,9 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.