Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/35583
Title: L'effet de stress salin sur la germination des quelques génotypes de blé dur(Triticum durum)
Authors: SALHI, Nsrin
ZAMOUM, N
BOUZEGAG, Fella
HAMADOU, Hayat
SALHI, Nsrin
Keywords: Triticum durum
germination
croissance
stress salin
NaCl
القمح الصلب
الاجهاد الملحي
كلوريد الصوديوم
الانبات
النمو
Triticum durum germination
growth
growth
NaCl
Issue Date: 2022
Publisher: UNIVERSITE KASDI MERBAH OUARGLA
Abstract: الهدف من هذا العمل هو مقارنة استجابة القمح القاسي للإجهاد الملحي لأربعة طرز وراثية من القمح الصلب ) Triticum durum :) Virton, Oued el bared, Boutaleb, Bousselem في خمس جرعات من الإجهاد الملحي في مرحلة الإنبات وما بعد الإنبات.. درسنا المعلمات التالية: معدل الإنبات، سرعة الإنبات، طول الساق وطول الجذر، مؤشر إجهاد الإنبات، مؤشر إجهاد الساق، مؤشر إجهاد الجذر. تخضع الطرز الوراثية لخمسة معالجات ) 0.50.100.150 . 200 .مل مول/لتر(. من أجل تقييم مدى تحملهم تجاه هذا القيد. لهذا الغرض، أجريت اختبارات الإنبات في أطباق بتري وتم تقدير العديد من العوامل المتعلقة بإنبات البذور. أظهرت النتائج التي تم الحصول عليها أن الإجهاد الملحي تسبب في انخفاض في طول الساق والجذر، ومعدل الإنبات، وأثر على مؤشر الإجهاد. علاوة على ذلك، فإن صنف بوطالب هو الأكثر حساسية مقارنة بالأصناف الأخرى، حيث يكون معدل الإنبات ومعدل نمو الجذور منخفضين للغاية. في حين أن صنف بسالم هو الأكثر تحملاً لإجهاد الملح، يلاحظ ذلك في معدل الإنبات ومعدل نمو الجذر ومؤشر إجهاد الإنبات، مما يسمح باختياره كمجموعة متنوعة في المناطق ذات المحتوى الملحي العالي في الملح. في الختام، أوضحت الدراسة أن الإجهاد الملحي يثير آليات استجابة مختلفة في الأنماط الجينية الأربعة بدرجات مختلفة
The objective of this work is to compare the response of durum wheat to salt stress of four genotypes of durum wheat (Triticum durum): Virton, Oued el bared, Boutaleb and Bousselem in five doses of salt stress at the germination stage and post germination. We studied the following parameters: Germination rate, germination speed, stem length and root length, germination stress index, stem stress index, root stress index. Subjected to five treatments (0.50.100.150.200 mM/l of NaCl). In order to assess their tolerance vis-à-vis this constraint. For this, germination tests in petri dishes were carried out and several parameters related to seed germination were estimated. The results obtained show that salt stress caused a reduction in stem and root length, germination rate, and affected the stress index. Moreover, the Boutaleb variety is the most sensitive compared to the other varieties, for which the germination rate and root growth rate are very low. While Boussalem varieties is the most tolerant of salt stress this is noted in the germination rate and root growth rate and the germination stress index, which allows it to be selected as a variety in areas with high salt content. in salt. In conclusion, the study showed that salt stress elicits different response mechanisms in the four genotypes with different degrees.
L’objectif de ce travail est de comparer la réponse du blé dur au stress salin de quatre génotypes de blé dur (Triticum durum) : Virton, Oued el bared, Boutaleb et Bousselem. Dans cinq doses de stress salin au stade de germination et poste germination. Nous avons étudié les paramètres suivants : Taux de germination, vitesse de germination, longueur de tige et longueur de racine, indice de stress de germination, indice de stress de tige, indice de stress de racine. Les génotypes Soumises à cinq traitement (0,50,100,150,200mM/L de NaCl). Afin d’évaluer leur tolérance vis -à-vis cette contrainte. Pour cela, des tests de germination dans les boites de pétri ont été effectués et plusieurs paramètres liés à la germination des graines ont été estimés. Les résultats obtenus montrent que le stress salin a entraîné une réduction de la longueur des tiges et des racines, le taux de germination, et affect l'indice de stress. Par ailleurs, la variété Boutaleb est la plus sensible par rapport aux autres variétés, pour laquelle le taux de germination et taux de croissance racinaire très faible. Tandis que la variété Boussalem est la plus tolérante au stress salin ceci est remarqué dans taux de germination et taux de la croissance racinaire et l'indice de stress de germination. Ce qui lui permet d'être sélectionnée comme variété des zones contenant de fortes teneurs en sel. En conclusion, l'étude a montré que le stress salin provoque des différents mécanismes de la réponse chez les quatre génotypes avec des différents degrés.
Description: Biotechnologie végétale
URI: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/35583
Appears in Collections:Departement de Biologie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BOUZEGAG-HAMADOU.pdf1,5 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.