Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/35594
Title: Profiles phytochimique et nutritionnel des dattes de Ouargla
Authors: TELLI, Alia
FAROUROU, Djalila
ZAHAL, Aicha
Keywords: profile phytochimique
stade Routab,stade Tmar
métabolites secondaires
الخصائص الكيميائية النباتية
مرحلة روتاب
مرحلة تمار
phytochemical profile
مستقلبات ثانوية
Routab stadium
secondary metabolites
Tmar stadium
Issue Date: 2022
Publisher: UNIVERSITE KASDI MERBAH OUARGLA
Abstract: يهدف العمل الحالي إلى دراسة الخصائص الكیمیائیة النباتیة والتغذوية لتمور صنف الغرس )الاتساق الناعم( المأخوذة في مرحلتي "روتاب" و "تمار" بمنطقة ورقلة ، وقد تم تحديد جرعة السكريات والبحث عن مركبات الفینول. تم الحصول علیها عن طريق كروماتوغرافیا الطبقة الرقیقة. تم تحديد التربینويدات عن طريق الاستخلاص بإيثر البترول. أظهرت النتائج أن الاختلاف في الخصائص الشكلیة للتمور هو من حیث الاتساق والوزن واللون والطعم في مرحلتي روتاب وتمار ، حیث تمثل الرماد 0.9 ± 0.28 إلى 2.10 ± 0٪. يكشف كروماتوغرافیا الطبقة الرقیقة عن وجود الجلوكوز والفركتوز والجلاكتوز في التمور ، وأظهر التحلیل النوعي للمستخلصات وجود مركبات الفلافونويد والأحماض الفینولیة ، وتمثل التربینويدات 0.09 إلى 2.6 ٪ ، وأظهرت نتائج هذه الدراسة أن تمور ورقلة يمكن أن تكون مصدر جید للعناصر المعدنیة والمستقلبات الثانوية التي لها اهتمامات طبیة ويمكن أن تحمي الجسم من العديد من الأمراض.
The purpose of this work is the study of phytochemical and nutritional profile of dates of Ghars cultivar(dates of soft consistency)taken at the " Routab" and "Tmar" stage from Ouargla region. The dosage of sugars and the search for phonelic compounds have perform by thin layer chromatography. The dosage of terpenoides was carried out by extraction with petroleum ether. The results obtained showed that the difference in morphological characteristics of dates is from the point of view of consistency, weight,color and taste at the two Routab and Tmar stadiums. Ash represents 0,9± 0,28 at 2,10± 0%. Thin layer chromatography reveals the presence of glucose, fructose and galactose in dates. The qualitative analysis of the extracts revealed the presence Flavondoise and phonelic acids. Terpenoides represent0,09 to 2,6%. The results of the study show that the dates of Ouargla may constitute a good source of mineral elements and secondary metabolites which have interests medical and can protect human body from several diseases.
Le présent travail a pour objectif l’étude de profile phytochimique et nutritionnel des dattes de cultivar Ghars (Datte de consistance molle) prélevée au stade « Routab » et « Tmar » de la région de Ouargla.Le dosage des sucres et la recherche des composés phénoliques ont été réalisé par chromatographie sur couche mince. Le dosage des terpénoides a été effectué par extraction par l’éther de pétrole. Les résultats obtenus ont montré que la différence des caractéristiques morphologiques des dattes est de point de vue de la consistance, du poids, de la couleur et de gout das les deux stades Routab et Tmar.Les cendres représentent 0,9± 0,28 à 2,10± 0%. La chromatographie sur couche mince révèle la présece de glucose, de fructose et du galactose dans les dattes.L'analyse qualitative des extraits a mis en évidence la présence des flavonoïdes et des acides phénoliques.Les terpénoides représentent 0,09 à 2,6 %.Les résultats de cette étude montrent que les dattes de Ouargla peuvent constituer une bonne source d’éléments minéraux et de métabolites secondaires qui ont des intérêts médicaux et peuvent protéger l’organisme contre plusieurs maladies.
Description: Biochimie appliquée
URI: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/35594
Appears in Collections:Departement de Biologie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
FAROUROU-ZAHAL.pdf2,29 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.