Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/36266
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorعلاوي, مسعودة-
dc.contributor.authorبالخير, وصال-
dc.contributor.authorباباعربي, إيمان-
dc.date.accessioned2024-07-01T09:50:01Z-
dc.date.available2024-07-01T09:50:01Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.urihttps://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/36266-
dc.descriptionكيمياء تحليليةen_US
dc.description.abstractتهدف هذه الدراسة لاستخلاص و تقدير مواد مضافة من مصادر طبيعية بحيث اخترنا مخلفات غذائية تمثلت فيقشور ثمار الرمان و البرتقال. بغية تحقيق هذا الهدف قمنا أولا باستخلاص ثلاث أصناف من المضافات الغذائية وهي: مادة حافظة تمثلت في حمض البنزويك الذي تم استخلاصه من قشور الرمان، مادة مثخنة ومحسنة للقوام تمثلت في حمض البكتين المستخلص من قشور الرمان والبرتقال و مادة مضادة للأكسدة تمثلت في الهيسبيريدين استخلص من قشور البرتقال. ثم حساب المردود وبعدها التشخيص بواسطة مطيافية الأشعة تحت الحمراء ومطيافية الأشعة فوق البنفسجية وكذلك التحليل النوعي بواسطة كروماتوغرافيا الطبقة الرقيقة. أظهرت النتائج أن قشور الرمان تحتوي على نسبة قليلة جدا من حمض البنزويك. و نسبة معتبرة من حمض البكتين تفوق نسبة حمض البكتين المستخلص قشور البرتقال.ولقد اثبتت الاطياف المحصل عليها هوية المواد المستخلصة بالمقارنة مع اطياف المواد المرجعية. تمت دراسة فعالية حمض البنزويك وكذلك مسحوق قشور الرمان في حفظ معجون الطماطم ولقد بينت نتائج الاختبارات الميكروبيولوجية أن لحمض البنزويك فعالية في الحفظ على عكس من مسحوق قشور الرمان.en_US
dc.description.abstractThis study aims to extract and estimate additives from natural sources. We chose food waste represented by pomegranate and orange peels. In order to achieve this objective, we first extracted three types of food additives: a preservative, represented by benzoic acid, extracted from pomegranate peels, a thickener and texture enhancer, represented by pectin, extracted from pomegranate and orange peels, and an antioxidant, represented by hesperidin, extracted from orange peels. Then calculate the yield, followed by diagnosis by infrared spectroscopy and ultraviolet spectroscopy, as well as qualitative analysis by thin layer chromatography. The results showed that pomegranate peels contain a very low percentage of benzoic acid. A significant percentage of pectin acid exceeds the percentage of pectin acid extracted from orange peels. The obtained spectra confirmed the identity of the extracted materials compared to the spectra of the reference materials. The effectiveness of benzoic acid, as well as pomegranate peel powder, in preserving tomato paste was studied. Microbiological test results showed that benzoic acid is effective for preservation, unlike pomegranate peel powder.-
dc.publisherجامعة قاصدي مرباح ورقلةen_US
dc.subjectقشور الرمانen_US
dc.subjectقشور البرتقالen_US
dc.subjectمواد مضافةen_US
dc.subjectحمض البنزويكen_US
dc.subjectحمض البكتينen_US
dc.subjectpomegranate peelsen_US
dc.subjectorange peelsen_US
dc.subjectadditivesen_US
dc.subjectbenzoic aciden_US
dc.subjectpectin aciden_US
dc.subjecthesperidinen_US
dc.subjectpreservativeen_US
dc.titleدراسة تحليلية لاستخلاص و تقدير مواد مضافة من مصادر طبيعيةen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Département de chimie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Belkhir-Babaarbi.pdf8,08 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.