Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/36437
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorشاوش, خولة-
dc.contributor.authorدحماني, سارة-
dc.contributor.authorبوناصر, خيرة-
dc.date.accessioned2024-07-04T08:35:18Z-
dc.date.available2024-07-04T08:35:18Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.urihttps://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/36437-
dc.descriptionكيميا ء المحيطen_US
dc.description.abstractThis study aims to evaluate the possibility of valuing by-products from castor oil extraction processes and using them as organic fertilizers in sustainable agriculture. The castor cake resulting from the mechanical method and the Soxhlet device was analyzed to determine its content of essential nutrients. The results showed the presence of large amounts of nitrogen, especially in the castor cake de-oiled by the mechanical method. The effect of using castor cake as an organic fertilizer on plant growth and productivity was studied. The results showed an increase in growth and an improvement in the quality of the crop in general. This research confirms the effectiveness of castor cake de-oiled by the mechanical method as an organic fertilizer, and highlights its important role in improving soil fertility and promoting plant growth naturally. And environmentally friendlyen_US
dc.description.abstractتهدف هذه الدراسة إلى تقييم إمكانية تثمين النواتج الثانوية من عمليات استخلاص زيت الخروع واستخدامها كأسمدة عضوية في الزراعة المستدامة. تم تحليل كعكة الخروع الناتجة من الطريقة الميكانيكية وجهاز سوكسلي لتحديد محتواها من العناصر الغذائية الأساسية، أظهرت النتائج وجود كميات كبيرة من النيتروجين، خاصة في كعكة الخروع منزوعة الزيت بالطريقة الميكانيكية. تمت دراسة تأثير استخدام كعكة الخروع كسماد عضوي على نمو النباتات وإنتاجياتها، أظهرت النتائج زيادة في النمو وتحسن في جودة المحصول بشكل عام يؤكد هذا البحث على فعالية كعكة الخروع المنزوعة الزيت بالطريقة الميكانيكية كسماد عضوي، ويبرز دورها المهم في تحسين خصوبة التربة وتعزيز نمو النباتات بشكل طبيعي وصديق للبيئة.-
dc.publisherجامعة قاصدي مرباح ورقلةen_US
dc.subjectكعكة الخروعen_US
dc.subjectسماد عضويen_US
dc.subjectتثمين النواتج الثانويةen_US
dc.subjectاستخلاص ميكانيكيen_US
dc.subjectاستخلاص بالمذيبا تen_US
dc.subjectCastor cakeen_US
dc.subjectorganic fertilizeren_US
dc.subjectvalorization of by-productsen_US
dc.subjectmechanical extractionen_US
dc.titleتثمي المنتجات الثانوية الناتجة من استخلاص زيت نباتيen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Département de chimie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Dahmani-Bounaceur.pdf4,41 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.