Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/16703
Title: تقييم الفعالية المضادة للأكسدة و المضادة للبكتيريا للمركبات الفينولية لبعض أصناف التمور من منطقة وادي ريغ بطرق مختلفة
Authors: سعيدي ,مختار
غيابة ,زينب
بن ساسي ,شيماء
Keywords: (Phoenix dactylifera L.)
واد ريغ
الفينولات الكلية
الفلافونويدات الكلية
الفعالية المضادة للأكسدة
(Phoenix dactylifera L.)
الفعالية المضادة للبكتيريا
Oued-Righ
total phenols
total flavonoids
antioxidant properties
antibacterial properties
(Phoenix dactylifera L.)
Oued-Righ
phénols totaux
flavonoïdes totaux
propriétés antioxydantes
propriétés antibactériennes
Issue Date: 2018
Publisher: جامعة قاصدي مرباح ورقلـة
Abstract: إن الهدف الرئيسي لهذه الدراســـــة هو معرفة و تحديـــــد الفعاليـة المضادة للأكسدة و المضـــــادة للبكتيريا للمستخلصات الفينولية للجـــــزء الصالح للأكللخمســــــة أصنـــــاف من التمـــــور(Phoenix dactylifera L.) هي كالتالي: غــرس Gh وشتـــــايةCht و دقلة بيضـاء DB و تنسيـــن Tns وتنطبــوشتTnb، ولهذا الغرض أجرينا اختبارات الكشف الكيميائي لأهم المركبات الفعالة، حيث أظهرت النتائج وجود كل من الفينولات، الفلافونويدات، الكومارينات، الكربوهيدرات و الصابونينات، في حين سجل غياب كل من القلويدات، الفلوباتانينـــــــات، الستيرويـــــدات، التيربينـــــات و البروتينـــــات على مستوى الأصنــــــــــــاف الخمســــــــــة، وانطــــــلاقا من هــــــــــــــــذه النتائـــــــج وبالموازاة مع هدف الدراسة قمنــــــا باستخلاص المركبــــــات الفينوليـــــة للحميــــة هذه الأصناف باستعمـال تقنيتيـــــن للاستخلاص وباستخـــــدام أربعة أنظمة للحصــــولعلىالمستخلصات الخام (المستخلصات B) و مستخلصـــــات أسيتـــــــــاتالإثيـــــــــل (المستخلصــــات F)، قمنــــــا أولا بالتقديــــــر الكمـــــي للفينـــــــــولات الكليــــــة و الفلافونويدات الكلية لهذه المستخلصات حيث أظهرت النتائج احتـــــــواء مستخلص الـــ Acetone/ H2OصنــــفChtأعلى محتــــــــوى للفينـــــــولات الكليـــــــة و بمقــــــــدار 305.550 mg كما أعطى نفس المستخلص لنفس الصنف أعلى محتوى للفلافونويدات الكليةو بمقـــــــدار 19.748 mg، بعدها تم تقييــــــم الفعاليــــة المضــــادة للأكســـــدة لهــذه المستخلصـــــات و باستعمـــــال طريقتين، طريقة كيميائيـــــــة (اختبار جذر الــDPPH^.، اختبارالقـــــــدرةالارجاعيةللحديـــد و اختبــار إرجـاع الموليبـــــــــداتMo (VI)) و طريقة كهروكيميائية. في الطريقة الكيميائية أظهرت النتائج في اختبار جـــــــذر الــDPPH^.القدرة العالية لمستخلص الـــMethanol / H2OصنفChtعلى كسح جذر الــDPPH^.مقارنة بالمستخلصــــات الأخرى و بقيمة BIC50قــدرها0.077 mg/ml، كما أظهر مستـــخلص الـــAcetone/ H2OصنفChtأفضل قيمة للــ AEACBقدرها11.835 mM في اختبار القدرة الارجاعية للحديد، بينما في اختبار موليبدات الفوسفات أظهر المستــــــــــخلص المائي لصنف Tns أفضل قدرة مضادة للأكسدة وبقيمة TACB مساوية لـــ 348.042 mM. الطريقة الكهروكيميائية استعملنا الفلطامتري الحلقي لتحديد القدرة المضادة للأكسدة للمستخلصات على كسح جذر أنيون فوق الأكسيــــــــد O_2^(•-)، حيث أظهرت النتــــــــائج القــــــــــدرة العاليـــــة لمستخلص الـــ Methanol / H2O صـــــــنـف Cht على كسح جذر الــ O_2^(•-) وبقيمة ICB50قدرها(0,006 mg/ml). أما الفعالية المضادة للبكتيريـا فقـــــد درسنــا تأثيـــر المستخلصــات B و المستخلصتF لنظام Methanol / H2O على نمـو ثلاثــــة ســلالات بكتيريـــــــة هــــــــــي: Escherichia coli (E. coli)،Staphylococcus aureus (S. aureus)و Pseudomonas aerugino (P. aerugino). حيث أظهرت النتائج ما يلي: لم تبد أي سلالة بكتيرية من السلالات البكتيرية الثلاثة حساسية اتجاه المستخلصات B، في حين أبدت السلالات البكتيرية الثلاثة حساسية اتجاه المستخلصات F.
The main objective of this study is to find and determine the antioxidant and antibacterial activities of the phenolic extracts of the edible part for five date cultivars (Phoenix dactylifera L.) from Oued-Righ, namely, Ghars (Gh), Chtaya (Cht), Degla Beida (DB), Tinissine (Tns) and Tntbouchte (Tnb), and for this purpose we conducted tests of chemical detection of the most effective compounds. The results showed the presence of phenols, flavonoids, comarines, carbohydrates and saponin, while the absence of alkaloids, flopanates, steroids, terpenes and proteins were observed, at the level of the five cultivars. Based on these results and in accordance with the objective of the study, we extracted the phenolic compounds of the diet using two extraction techniques and using four systems to obtain the crude extracts (B extracts) and ethyl acetate extracts (F extracts). First, we quantified the total phenols and flavonoids of these extracts. The results showed that the Acetone / H2O extract of Cht contained the highest total phenol contents 305.550mg while the Acetone / H2O extract of Cht 19.748 mg gave the highest total flavonoid contents. Were then effectiveness evaluation antioxidant extracts whith using two methods, chemical method and electrochemical method, In the chemical method the results showed at the DPPH radical test the high capacity of the Methanol / H2O extract of Cht for DPPH radical scavenging whene compared with other extracts whith BIC50 value 0.077 mg /ml. As well as, Acetone/H2O extract from Cht showed the best (AEACB) value which was 11.835 mM for ferric reducing power test. While, in the Molybdate Phosphate Test, the water extract of Tns showed the best antioxidant activity with TACB value 348.042 mM. In the electrochemical method, we used Cyclic voltammetric for determine the antioxidant capacity of the extracts on the superoxide anion radical O2•−. The results showed the high capacity of Methanol / H2O extract of Cht in superoxide anion radical scavigning O2•−with ICB50 value (0.006 mg/ml). As for antibacterial activity we studied the effect of B extracts and F extracts on the growth of three bacterial strains: Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Pseudomonas aerugino. The results showed the following: None of the three bacterial strains showed any sensitivity to the B extracts, while the three bacterial strains were sensitive to the F extracts.
Description: كيمياء التحاليل الكيميوفيزيائية و فعالية العينات الجزيئية
URI: http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/16703
Appears in Collections:Département de chimie - Doctorat

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BENSASSI-Chaima.pdf5,22 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.