Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/20670
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorBENSALEM, salim-
dc.contributor.authorBENROUAGE, HADJER DJIHAN-
dc.contributor.authorGUENDAFA, HANA-
dc.date.accessioned2019-05-21T10:38:12Z-
dc.date.available2019-05-21T10:38:12Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.urihttp://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/20670-
dc.descriptionHydrobiologie marine et continentale-
dc.description.abstractCe mémoire est inscrit dans le but de faire un recyclage des sous-produits aquacoles pour les transformer aux dés matières primaires, nous avons fait une extraction chimique des produits chitineux à partir des écailles de Tilapia de Nil, en procédant au dévoilement de leurs caractéristiques physico-chimiques obtenues par voie chimique ; le degré d’acétylation, le degré de dépolymérisation et l’indice de cristallinité. Ce travail nous a permis de déterminer la morphologie de la chitine a été observée à travers la microscopie électronique à balayage (MEB), leur structure a été déterminée par la spectre-infrarouge et les phases cristallisées par la diffraction de rayon X. Dans son acception générale, le présent travail vise la valorisation des sous-produits aquacoles, ainsi que la recherche d’autres sources alternatives de ces matériaux polysaccharides. this memory is registered in order to make a recycling of aquaculture by-products to transform them to the primary materials, we made a chemical extraction of the chitineux products from the scales of Tilapia of Nile, by unveiling their characteristics physico -chemically obtained chemically; the degree of acetylation, the degree of depolymerization and the crystallinity index. This work allowed us to determine the morphology of chitin was observed through scanning electron microscopy (SEM), their structure was determined by the infrared-spectrum and the crystallized phases by X-ray diffraction. In its general sense, the present work aims at the valorization of aquaculture by-products, as well as the search for other alternative sources of these polysaccharide materials.en_US
dc.description.abstractthis memory is registered in order to make a recycling of aquaculture by-products to transform them to the primary materials, we made a chemical extraction of the chitineux products from the scales of Tilapia of Nile, by unveiling their characteristics physico -chemically obtained chemically; the degree of acetylation, the degree of depolymerization and the crystallinity index. This work allowed us to determine the morphology of chitin was observed through scanning electron microscopy (SEM), their structure was determined by the infrared-spectrum and the crystallized phases by X-ray diffraction. In its general sense, the present work aims at the valorization of aquaculture by-products, as well as the search for other alternative sources of these polysaccharide materials. Key words: polysaccharides, valorization, extraction, chitin, chitosan, aquaculture by-products. scales of Nil Tilapia-
dc.description.abstractقمنا في إطار هذه المذكرة بتدوير المنتجات الثانوية من المنتجات المائية وذلك لتحويلها الى منتجات أولية، وذالك عن طريق استخالص الكيميائي لمواد الكيتينية المتواجدة في حراشف السمك البلطي النيلي. وحاولنا التعرف على خصائص الفيزيو-كيميائية للنواتج المتحصل عليها من خالل قياس درجة األستلة، درجة التحلل ومؤشر التبلور. سمح لنا هذا العمل من تحديد بنية الكيتين التي تمت مالحظتها من خالل المكبر الماسح االلكتروني، البنية الظاهرية تم التعرف عليها من خالل طيف االشعة ما تحت الحمراء، اما اطوار البلورة فبانتشار االشعة Xخاصية هذا العمل تكمن في تثمين النواتج الثانوية للمنتجات المائية، وكذا البحث عن مصادر بديلة لهذ النوع من متعددة السكريات. كلمات مفتاحية: متعدد السكر، تثمين، استخراج، كيتين، كيتوزان، منتجات مائية ثانوية، حراشيف السمك البلطي النيلي.-
dc.language.isofren_US
dc.subjectpolysaccharidesen_US
dc.subjectvalorisationen_US
dc.subjectextractionen_US
dc.subjectchitineen_US
dc.subjectchitosaneen_US
dc.subjectsous-produitsaquacolesen_US
dc.subjectécailles de Tilapiade Nilen_US
dc.subjectpolysaccharidesen_US
dc.subjectvalorizationen_US
dc.subjectchitosanen_US
dc.subjectaquaculture by-productsen_US
dc.subjectscales of NilTilapiaen_US
dc.titleEXTRACTION DES POLYSSACHARIDES À PARTIR DES SOUS PRODUITS AQUACOLESen_US
dc.typeThesisen_US
dcterms.publisherUNIVERSITE KASDI MERBAH OUARGLA-
Appears in Collections:Departement de Biologie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Benrouag-Guendafa.pdf1,83 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.