Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/21199
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorحمادة ,جمیلة-
dc.contributor.authorبن عثمان, عبيـر-
dc.contributor.authorحجــاج, هالـــــة-
dc.date.accessioned2019-07-08T08:26:04Z-
dc.date.available2019-07-08T08:26:04Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.urihttp://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/21199-
dc.descriptionكیمیاء منتجات طبیعیة-
dc.description.abstractيهدف هذا العمل إلى الدراسة الفيتوكيميائية للزيت المستخلص من ثمار السدر(النبق)، والذي يعتبر دواءا للعديد من الأمراض. أولا درسنا الخصائص الفيزيوكيميائية لزيت النبق والتي كانت موافقة للمعايير الدولية، وكذلك قمنا بتحليل الزيت بواسطة كروماتوغرافيا الطور الغازي (CPG) حيث وجدنا أنه يحتوي على نسبة كبيرة من الأحماض الدهنية غيرالمشبعة. بالنسبة للفعالية المضادة للأكسدة فتمت باختبارينDPPH وFRAP فوجدنا أن زيت النبق له فعالية معتبرة ضد الجذور الحرة، في حين أن التقييم البيولوجي للزيت والذي درس ضد أربعة أنواع بكتيرية مختلفة موجبة وسالبة الغرام،أعطى نتيجة سلبية مع Salmonellatyphus ونتيجة ايجابية مع Escherchia coli وSterptococus وأكثرها ايجابية كانت مع Staphylococcusen_US
dc.description.abstractThis work is based on the study of the oil based phytochemical extracted from the fruits of the Sidr (nabk), which is the medicine of many diseases.First, we studied the characteristics physico-chemical grade Nabk oil which was in accordance with international standards. We also analyzed the oil by gas phase chromatography (CPG).Were we found that it contains a large percentage of unsaturated fatty acids As for antioxidant effect weness, we conducted two tests: DPPH and FRAP. We found that oil of Nabk has significant effectiveness against the free radicals, while the biological division of oil, which studied against four different bacterial types positive and negative gram, gave a negative result, this is the type of Salmonella typhus and positive result with Escherchia coli and Sterptococcus and Staphylococcus.-
dc.description.abstractLe but de ce travail c'est pour étudier les propriétés phyto chimiques de l'huile éxtraite des fruits du Sidr. Le dernier est un médicament des plusieurs maladies Premierement, on a étudié les propriétés physicochimiques de l'huile de Nabk qu'est conforme toute les normes internationales. On a fait encor une analyse de l'huile par un chromatographie en phase gazouse (CPG) ou on a trouve que ce l'huile contient un grand pourcentage d'acide gras insaturés. Elle pour l'efficacité anti oxydante, ce dernier on a fait par deux teste DPPH et FRAP. On a trouve que ce l'huile avait une éfficacité les radicaux libres. Tandisque l'évaluation biologique de l'huile qui a été étudier contre quatre types bacteriennes (positive et négative). Il a donné une seule résultat négative pour le Salmonella typhus, et trois résultat positive pour le Escherchia Coli et Sterptococcus et Staphylococcus-
dc.language.isootheren_US
dc.publisherجامعة قاصدي مرباح ورقلة-
dc.subjectZizyphus lotusen_US
dc.subjectالنبقen_US
dc.subjectالأحماض الدهنيةen_US
dc.subjectالفعالية المضادة للأكسدةen_US
dc.subjectالفعالية المضادة للبكتيرياen_US
dc.subjectكروماتوغرافيا الطور الغازيen_US
dc.titleالتـركيب الكيميائي، الفعالية البيولوجية والخصائص الفيزيوكيميائية لزيت النبـقen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Département de chimie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ben atmane-hadjadj.pdf2,42 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.