Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/23726
Title: استخدام تصميم Behnken Boxلنمذجة و أمثلية تخليق الايثانول الحيوي من صنف تمر يدعى محليا: تكرموست
Other Titles: The use of Box Behnken design for modelling and optimization of the bioethanol synthesis from date palm cultivar named locally: Takermost
Authors: قواميد, مسعود
برتيمة, الغالية
برجي, اليامنة
Keywords: ايثانول حيوي-bioethanol
منهجية استجابة السطح -response surface methodology
تخمر- fermentation
نمذجة-, modeling.
Issue Date: 2020
Publisher: جامعة قاصدي مرباح ورقلة
Abstract: يهتم هذا العمل بدراسة إنتاج الايثانول الحيوي من احد أصناف التمر المسماة محليا " تكرموست" بواسطة عملية التخمر في الوسط الحامضي باستعمال خميرة الخبز "saccharomyces cerevisiae" و فيه تمت هندسة التجارب المنجزة وفق منهجية استجابة السطح (RSM) و على منوال (box behnken) الذي مكننا من معاينة تأثير كل من درجة الحرارة و زمن التخمر و كذا كمية الخميرة المضافة على كمية الايثانول المنتج كما تمت نمذجة التفاعل و تحديد الشروط المثلى لإنتاج الايثانول الحيوي من تمر التكرموست ، مما تم التوصل إليه هو أن كمية الايثانول المنتج تتناقص بسرعة عند ارتفاع درجة الحرارة من (28-32 م°) ثم تتناقص ببطء بعد ذلك ، أما زمن التخمر له تأثير بالغ على كمية الكحول المنتجة عند درجات الحرارة الدنيا و تأثير ضئيل عند درجات الحرارة القصوى ، كانت الشروط المثلى لإنتاج الايثانول من تمر التكرموست على النحو التالي : درجة الحرارة (28 C°) و كمية الخميرة (1.11g) و زمن التخمر (72 h).
This work was devoted to study the production of bioethanol from one kind of date palm fruit, locally named “Takermost“ by fermentation in an acidic media, using bread yeast “saccharomyces cerevisiae“ in order to understand deeply this process we have used design of experiments (DOE) exactly response surface methodology (RSM), box behnken design (BBD) has enable us to show effects of temperature, quantity of yeast added and reaction time on quantity of bioethanol produced, as result the reaction was modeled and the optimum conditions were determined. The amount of bioethanol produced decreases rapidly when the temperature rises from (28-32 ° C) and then decreases slowly, as for the fermentation time, it has a significant effect on the amount of alcohol produced at minimum temperatures and a small effect at extreme temperatures. The optimum conditions for this process were as follows: temperature (28 ° C), amount of yeast (1.11 g) and fermentation time (72 h).
Description: كيمياء تحليلية
URI: http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/23726
Appears in Collections:Département de chimie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bertima-Berdji.pdf4,13 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.