Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/23758
Title: إستخلاص الجيلاتين من الأبقار (جلود و عظام) ودراسة العوامل المؤثرة
Other Titles: Extraction of gelatin from cow (skin, bone) influences factors
Authors: كمرشو, عباس
محسن فاطمة
بن ساسي هند
Keywords: جيلاتين -gelatin
عظام-bone
جلود-skin
بقر-cow
هلام-gel
Issue Date: 2020
Publisher: جامعة قاصدي مرباح ورقلة
Abstract: تهدف الدراسة الى إستخلاص الجيلاتين من البقر)عظام وجلود( ودراسة العوامل المؤثرة فيه مع تقدير التركيب الكيميائي ودراسة بعض الخواص الفيزيائية والوظيفية للجيلاتين المستخلص ثم مقارنته بالجيلاتين المحلي والمستورد. تمت مرحلة الإستخلاص بعد اجراء عمليات تحضيرية للمواد الخام )عظام وجلود( من تهيئة و تنظيف لتصبح جاهزة لإتباع الخطوات التجريبية المتمثلة في المعالجة بأحماض عضوية و اخرى معدنية . فلوحظ من النتائج المتحصل عليها للإستخلاص ان احسن جيلاتين تم الحصول عليه من ناحية القدرة على تكوين الهلام هو الجيلاتين المستخلص من حمض الكلور و حمض السيتريك وأيضا حمض الكبريت. ونظرا لظروف الوباء)كوفيد-19( لم نصل الى مانهدف اليه من التقدير الكيميائي ودراسة بعض الخواص الفيزيائية والوظيفية للجيلاتين المستخلص ومقارنته بالجيلاتين المحلي والمستورد ودراسة العوامل المؤثرة فيه
Our research aims to extract Gelatin from the bones and cowhides of cows, studies the factors that affect it, and knowing some chemical-physical, compositions, and functional properties with a comparison to the local and imported Gelatin. After the collecting and cleaning of cows' bones and cowhides to make it ready for the following experimental steps that hold the organic and mineral acid use. From the results of the extraction, we observed that the extracted Gelatin from the Chlorine, Citric, and Sulfuric acid of cowhides was better from the ability to create the gel than the bones. Due to the pandemic situation of Epidemic (COVID-19), we could not continue our researches and reach the chemical compositions and physical and functional properties of the extracted gelatine and study the factors affecting it
Le but de notre recherche est l'extraction de la gélatine des vaches (os de vache et peau de vache) et d'étudier les facteurs qui l'affectent, en connaissant également certaines compositions chimiques et propriétés physiques et fonctionnelles avec une comparaison avec la gélatine locale et importée. L'extraction a eu lieu après la préparation des os de vache et de la peau de vache (collecte, nettoyage,…) pour la préparer à nos étapes expérimentales qui contiennent des acides organiques et minéraux. À partir les résultats de l'extraction, nous avons observé que la gélatine extraite de l'acide chloré et de l'acide citrique et de l'acide sulfurique de peau de vache était plus mieux que d’os du côté de la capacité de créer le gel En raison de la situation pandémique du Épidémie (COVID-19), nous n'avons pas pu poursuivre nos recherches et atteindre les compositions chimiques et les propriétés physiques et fonctionnelles de la gélatine extraite et étudiez les facteurs qui l’affectent.
Description: كیمیـــــــاء تحلیــــلیة
URI: http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/23758
Appears in Collections:Département de chimie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Mehsane-Bensassi.pdf3,56 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.