Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/23770
Title: دراسة نظرية فيتوكيميائية لنواتج الأيض الثانوي لنبات الأقصليس الماعزي Oxalis pes_caprae والفعالية المضادة للأكسدة
Authors: زاوي, منال
كنيوة, نبيل
قاجة, عبد المؤمن
Keywords: Oxalis pes-caprae
المستخلصات العضوية
أستر سيناميك
الفعالية المضادة للأكسدة
الاستخلاص
Oxalis pes caprae
Organic Extracts,
Cinnamic Ester
Antioxidant activity
extraction
Issue Date: 2020
Publisher: جامعة قاصدي مرباح ورقلة
Abstract: تم التطرق في هذا البحث إلى دراسة فيتو كيميائية وتحديد المنتجات الطبيعية والمواد الفعالة وتقييم الفعالية المضادة للأكسدة للمستخلصات من الطور العضوي خاصة طور البيتانول لنبات Oxalis pes-capraeالمحصل عليها من نقعه في مزيج ميثانول / ماء (30/70 ) تم إجراء الاختبارات الأولية على القسم الهوائي الجاف للنبات وأظهرت النتائج غنى هذا النبات بالكثير من المركبات مثل الفلافونيدات. نظرا للظروف الصحية الطارئة لم يتم إتمام العمل بعد الحصول على الرشاحة من عملية النقع فتم التطرق إلى دراسة نظرية لأعمال سابقة أجنبية خاصة بالموضوع و مناقشة جل النتائج المنشورة: حيث تم عرض ثلاث أهم دراسات أجنبية تطرقت للموضوع و قد تم فيها عزل أكثر من 35مركب، 14مركب منها تم عزلها لأول مرة في هذا النبات والتعرف عليها إذ تنتمي لعائلة أستر سيناميك منها مركبان عزلا لأول مرة والتعرف عليهما كمنتج طبيعي.
This research focuses on a phytochemical study, identification of natural and actif products, and evaluation of the antioxidant activity of extracts from the organic phase, in particular the butanol phase of Oxalis pes caprae obtained by macerating in a methanol / water mixture. (70/30). The result of preliminary testing carried out on the dry aerial part of the plant, showed that the plant is rich in many compounds such as flavonoids. Due to the emergency health conditions, the work was not completed after obtaining the maceration extract, so a theoretical study of previous foreign works on the subject was presented and most of the published results were discussed: where the three most important foreign studies that dealt with the topic were presented and in which more than 35 compounds were isolated. 14 compounds of them were isolated for the first time from this plant and were identified as belonging to the Cinnamic ester’s family, including two isolate compounds for the first time and were identified as a natural product
Cette recherche porte sur une étude phytochimique, qui sert à l'identification de produits naturels et de matières actives, ainsi que l'évaluation de l'efficacité antioxydante d'extraits de la phase organique, notamment la phase butanolique d'Oxalis pescaprae obtenue par macération dans un mélange méthanol / eau (70/30). Les tests préliminaires ont été menés sur la partie aérienne sèche de la plante, et les résultats ont montré que cette plante était riche en une variété de composants tels que les flavonoïdes. En raison des conditions sanitaires d'urgence, nous n’avons pas pu continuer notre étude après l'obtention de l’extrait de macération, donc nous avons opté à faire une étude théorique des travaux antérieurs portant sur notre thème suivie d’une discussion des résultats publiés. Les trois plus importantes études ont été détaillées et on retrouve que 35 composants ont été isolés dont 14 nouveaux composants isolés pour la première fois appartenant à la famille des esters cinnamiques
Description: كيمياء مطبقة
URI: http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/23770
Appears in Collections:Département de chimie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kanioua-Gadja.pdf4,16 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.