Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/23869
Title: إستخلاص الفينولات و الفلافونيدات من بذور نبات Pronus armenica ودراسة الفعالية المضادة للأكسدة.
Authors: بن ساسي, شيماء
شــــــــــــربي, رقيــــــــــــة
بن شنة, نورة
Keywords: نواة المشمش
الفينولات
الفلافونيدات
الأميغدالين
الفعالية المضادة للأكسدة
Pronus armeniaca
Apricot kernel
phenols
flavonoids
amygdalin
antioxidant activity
Pronus armeniaca
Issue Date: 2020
Publisher: جامعة قاصدي مرباح ورقلة
Abstract: نتيجة للظروف التي شهدتها البلاد والعالم كله، تعذر علينا القيام بالجانب التجريبي في المخبر، بدلا من ذلك قمنا بدراسة خمسة مقالات علمية عالمية، حيث تتضمن هذه المقالات دراسة النبتة التي كنا بصدد دراستها. من خلال هذه المقالات تمكنا من معرفة طرق الإستخلاص ومختلف المذيبات المستخدمة، أهمها الإستخلاص بواسطة سوكسلي، والنقع في الميثانول أو الإيثانول ثم الترشيح ،من خلال دراسة هذه المقالات تأكدنا أن نواة المشمش Pronus armeniaca غنية بالبوليفونولات، الفلافونيدات و الأميغدالين، حيث تم تقدير فينولات بواسطة إختبار Folin Ciocalteu ، حيث كانت أكبر نسبة فينولات في نبات Pronus armeniaca من منطقة شمال باكستان بقيمة 191.2µg GAE/gDW والتي تم إستخلاصها بواسطة الأسيتون، كما لاحظنا أن النواة الحلوة تحتوي على مركبات فينولية أكثر من النواة المرة، أما الفلافونيدات تم تقديرها ا بواسطة القياس اللوني لكلوريد الألمنيوم، حيث كان أكبر محتوى فلافونيدي في مستخلص الإيثانول 99.9% بقيمة 504.34µg rutin E/gDW ، تعود هذه النتيجة لنواة المشمش من منطقة الإسكندرية بمصر. تم التأكد أيضا من وجود الأميغدالين (فيتامين B17 ) بنسبة 172±6.13mg/100gdw من منطقة شمال باكستان. نواة المشمش تمتلك فعالية مضادة للأكسدة، حيث كانت أكبر نسبة في مستخلص الميثانول للبذور الحلوة بنسبة 92.2% عند التركيز 100 µg/ml ، قطفت هذه البذور من تركيا.
As a result of the conditions that the country and the whole world witnessed, we were unable to do the experimental side in the laboratory. Instead, we studied five international scientific articles, as these articles include the study of the plant that we were about to study. Through these articles, we were able to know the methods of extraction and the various solvents used, the most important of which are extraction by Soxley, soaking in methanol or ethanol and then filtration, by studying these articles we made sure that the apricot kernel Pronus armeniaca is rich in polyphenols, Flavonoids and amygdalin, where the phenols were determined by the Folin Ciocalteu test, where the largest concentration of phenols in Pronus armeniaca from North Pakistan, with a value of 191.2µgGAE / gDW, which was extracted by acetone, We also noticed that the sweet nucleus contains more phenolic compounds than the bitter nucleus, while the flavonoids were determined by aluminum chloride chromatography. The largest flavonide content in the ethanol extract was 99.9% with a value of 504.34µg rutinE / gDW, This result is due to the apricot kernel from Alexandria, Egypt. Amygdalin (Vitamin B17) was also confirmed at 172 ± 6.13mg / 100gdw from North Pakistan region. Apricot kernel possesses antioxidant efficacy, as the highest percentage in methanol extract for sweet seeds was 92.2% at a concentration of 100µg / ml. These seeds were picked from Turkey.
Description: كيمياء المنتجات الطبيعية
URI: http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/23869
Appears in Collections:Département de chimie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ben chana-noura.pdf1,3 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.