Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/29152
Title: دراسة نجاعة قياس الفاعلية لمضادات الأكسدة بالطرق الكيميائية والكهرو كيميائية لمستخلصات كيميائية
Authors: بالفار, محمد الأخضر
هادف, الدراجي
بوزيان, جمعة
بونقاب, سارة
Keywords: مضادات الأكسدة
الجذور الحر
الطرق الكيميائية
الطرق الكهروكميائية
الكيمياء الخضراء
antioxidants
chemical methods
Free roots
Electrochemical methods
Green chemistry
Issue Date: 2022
Publisher: جامعة قاصدي مرباح ورقلة
Series/Report no.: ;2022
Abstract: The point of this study is to measure the antioxidant effectiveness of chemical extracts by chemical and electrochemical methods. This study also involve a relation between these methods (traditional and modern) a lot of studies play a fundamental role in maintaining human health, preventing and treating diseases, due to their ability to preserve cells from damage that may be caused by free There is still a need for traditional methods to measure antioxidant activity ،and protocols specified are complex and require a long time taken the most important tests that we touched us are the DPPH ; FRAP ; ABTS; CURAC;ORAC؛ PM. Thus, there is a huge potential in this field of research, for the purpose of developing new analytical methods for determining the ability of antioxidant compounds, especially in food products. For example, the development of electrochemical biosensors and their use in antioxidant research may be of great importance and can help in the study of the kinetics of the process. Among the electrochemical methods mentioned are CV, SWV, DPV, LSV They were compared in terms of quality, accuracy, cost, method of work, quick measurement, use of a small amount of samples and environmental friendlines
الهدف من هذه الدراسة هو تقدير فعالية المضادات الأكسدة للمستخلصات الكيميائية بالطرق الكيميائية والطرق الكهروكيميائية كما شملت هذه الدراسة مقارنة بين هذه الطرق ) التقلدية والكلاسكية ( تظهر العديد من الدراسات أن مضادات الأكسدة تلعب دورًا أساسيًا في الحفاظ على صحة الإنسان والوقاية من الأمراض وعلاجها ، نظرًا لقدرتها على الحفاظ على الخلايا من التلف الذي قد تسببه الجذور الحرة لذلك فإن قياس نشاط / قدرة مضادات الأكسدة للأطعمة والعينات البيولوجية ضروري ليس فقط لضمان جودة الأطعمة الوظيفية ، ولكن الأهم من ذلك في دراسة كفاءة مضادات الأكسدة الغذائية في الوقاية من الأمراض لا تزال هناك حاجة إلى الطرق التقليدية لقياس نشاط مضادات الأكسدة ، كما أن البروتوكولات المنهجية المحددة معقدة وتتطلب وقتًا طويلاً للاختبارومن أهم الاختبارت التي تطرقنا اليها هي DPPH ; FRAP ; ABTS; CURAC; ORAC PM وبالتالي ، هناك إمكانات هائلة في هذا المجال البحثي ، لغرض تطوير طرق تحليلية جديدة لتحديد قدرة المركبات المضادة للأكسدة ، وخاصة في المنتجات الغذائية. على سبيل المثال ، قد يكون تطوير المستشعرات الحيوية الكهروكيميائية واستخدامها في أبحاث مضادات الأكسدة ذا أهمية كبيرة ويمكن أن يساعد في دراسة حركية العملية. ومن بين الطرق الكهروكيميائية المذكورة هي CV, SWV, DPV, LSV حيث تمت المقارنة بينهما من حيث الجودة والدقة والتكلف وطريقة العمل والقياس السريع واستخدام كمية صغيرة من العينات
Description: كيمياء تحليلية
URI: http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/29152
Appears in Collections:Département de chimie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BOUNGAB-BOUZIAN.pdf3,01 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.