Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/34270
Title: دراسة مقارنة لضغط التيف بإضافة الماء و زيت المائدة المستعمل بمعدلات مختلفة في الطرق بورقلة
Authors: أبي مولود, يوسف
لغريب, هارون
باخالد, مبروك
Keywords: الدمك، التيف
الإنضغاط البسيط
تجربة بروكتور
تجربة نسبة التحمل كاليفورنيا
زيت المائدة المستعمل
Issue Date: 2023
Publisher: جامعة قاصدي مرباح ورقلة
Abstract: تتطلب الطبقة الأساسية من الطرق كمية كبيرة من المياه أثناء عملية الضغط، وتصل أحيانًا إلى 15% من كمية (التيف) التي يتم استعمالها قي أرضية الطريق. و كجزء من استعادة نفايات الزيت وتحسين الخصائص الجيوتقنية ل (التيف)، استبدلنا المياه المستخدمة في عملية الدمك بزيت المائدة المستعمل. في نسبة الزيت ودرجة الإنتفاخ أظهرت النتائج تحسنًا ملحوظًا في هذه خصائص مقارنة بتلك التي تم الحصول عليها باستعمال الماء
The base layer in the roads is among the most water-consuming layers during the compaction process, when unloading the Tuff on land, significant amounts of water have to be poured, which sometimes reach 15% of the Tuff. As part of the recovery of oil waste and trying to improve the geotechnical properties of Tuff, we have replaced the water used in the compaction process with used table oil. In the percentage of oil and the degree of swelling the results obtained have shown that there is a marked improvement in these characteristics, compared to those obtained with water
Description: طرق و منشآت فنية
URI: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/34270
Appears in Collections:Département de Hydraulique et Génie Civil - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
المذكرة PDF_compressed.pdf1,57 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.