Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/36266
Title: دراسة تحليلية لاستخلاص و تقدير مواد مضافة من مصادر طبيعية
Authors: علاوي, مسعودة
بالخير, وصال
باباعربي, إيمان
Keywords: قشور الرمان
قشور البرتقال
مواد مضافة
حمض البنزويك
حمض البكتين
pomegranate peels
orange peels
additives
benzoic acid
pectin acid
hesperidin
preservative
Issue Date: 2024
Publisher: جامعة قاصدي مرباح ورقلة
Abstract: تهدف هذه الدراسة لاستخلاص و تقدير مواد مضافة من مصادر طبيعية بحيث اخترنا مخلفات غذائية تمثلت فيقشور ثمار الرمان و البرتقال. بغية تحقيق هذا الهدف قمنا أولا باستخلاص ثلاث أصناف من المضافات الغذائية وهي: مادة حافظة تمثلت في حمض البنزويك الذي تم استخلاصه من قشور الرمان، مادة مثخنة ومحسنة للقوام تمثلت في حمض البكتين المستخلص من قشور الرمان والبرتقال و مادة مضادة للأكسدة تمثلت في الهيسبيريدين استخلص من قشور البرتقال. ثم حساب المردود وبعدها التشخيص بواسطة مطيافية الأشعة تحت الحمراء ومطيافية الأشعة فوق البنفسجية وكذلك التحليل النوعي بواسطة كروماتوغرافيا الطبقة الرقيقة. أظهرت النتائج أن قشور الرمان تحتوي على نسبة قليلة جدا من حمض البنزويك. و نسبة معتبرة من حمض البكتين تفوق نسبة حمض البكتين المستخلص قشور البرتقال.ولقد اثبتت الاطياف المحصل عليها هوية المواد المستخلصة بالمقارنة مع اطياف المواد المرجعية. تمت دراسة فعالية حمض البنزويك وكذلك مسحوق قشور الرمان في حفظ معجون الطماطم ولقد بينت نتائج الاختبارات الميكروبيولوجية أن لحمض البنزويك فعالية في الحفظ على عكس من مسحوق قشور الرمان.
This study aims to extract and estimate additives from natural sources. We chose food waste represented by pomegranate and orange peels. In order to achieve this objective, we first extracted three types of food additives: a preservative, represented by benzoic acid, extracted from pomegranate peels, a thickener and texture enhancer, represented by pectin, extracted from pomegranate and orange peels, and an antioxidant, represented by hesperidin, extracted from orange peels. Then calculate the yield, followed by diagnosis by infrared spectroscopy and ultraviolet spectroscopy, as well as qualitative analysis by thin layer chromatography. The results showed that pomegranate peels contain a very low percentage of benzoic acid. A significant percentage of pectin acid exceeds the percentage of pectin acid extracted from orange peels. The obtained spectra confirmed the identity of the extracted materials compared to the spectra of the reference materials. The effectiveness of benzoic acid, as well as pomegranate peel powder, in preserving tomato paste was studied. Microbiological test results showed that benzoic acid is effective for preservation, unlike pomegranate peel powder.
Description: كيمياء تحليلية
URI: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/36266
Appears in Collections:Département de chimie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Belkhir-Babaarbi.pdf8,08 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.