Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/36537
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorدندوقي, حسين-
dc.contributor.authorبن نونة, عبد العزيز-
dc.date.accessioned2024-09-03T10:25:01Z-
dc.date.available2024-09-03T10:25:01Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.urihttps://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/36537-
dc.descriptionالكيمياءen_US
dc.description.abstractهذا العمل هو دراسة كيميائية نباتية لأحد أصناف الفصيلة القرعية ألا وهو Ciltrullus lanatus أو ما يعرف بالبطيخ الأحمر (الدلاع). فبالإضافة إلى القيمة الغذائية التي تتمتع بها ثمار هذه النبتة فقد أُثبت أن لها فوائد صحية جمة. معظم الأبحاث تناولت بالدراسة : اللب، القشور أو البذور. في حين أن الأوراق لم تحظ بالدراسة إلا ناذرا، وهو ما دفع فضولنا إلى توجيه البحث نحو دراسة أوراق هذه النبتة. إستخدمنا طرق كروماتوغرافية مختلفة لفصل مركبات المستخلص البوتانولي لأوراق الدلاع من عمود كروماتوغرافي للطبقة الرقيقة التحليلية والتحضيرية بإستخدام كلا من عديد الأميد و هلام السيليس وكذلك كروماتوغرافيا الورق. إذ تمكنا من فصل العديد من المركبات. وقد تمكنا في الوقت الحاضر من تعيين بنية مركبين فينوليين إيتيروزيدين جديدين لحد الساعة في المملكة النباتية وحددت بنيتهما الجزيئية من خلال التوصيف الكامل بإستخدام طرق التحليل الطيفي للرنين النووي المغناطيسي أحادي وثناي الأبعاد ( البروتون 1H ،الكربون 13C، COSY 1H -1H ، HSQC و HMBC). أجرينا تحليل كمي للبوليفينولات والفلافونيدات على ثلاثة مستخلصات :كلوروفورمي، أسيتات الإيثيل و البوتانولي لأوراق نبتة الدلاع وأظهر مستويات عالية من إجمالي البوليفينولات والفلافونيدات.كما تم تقييم قوة مضادات الأكسدة لنفس المستخلصات الثلاثة بإستخدام تقنيتي كسح الجذور الحرة DPPH و FRAP. ومن وجهة نظر بيولوجية فقد إختبرنا تلك المستخلصات حيث أظهرت فعالية جيدة.en_US
dc.description.abstractThis work is a phytochemical study of one of the species in the Cucurbitaceae family, Ciltrullus lanatus commenly known red watermelon. In addition to the nutritional value of the fruits, this plant have been found to provide important health benefits. Most research has studied : The pulp, rind or seeds. The leaves have rarely been studied, which prompted our curiosity to direct our research towards the study of the leaves of this plant. We used various chromatographic methods to separate the compounds of the butanolic extract from the leaves. Analytical and preparative thin-layer chromatography, using both polyamide and silica gel, as well as paper chromatography. We were able to separate several compounds. At present, we have identified two new phenolic glucosides compounds isolated for the firs time in the plant kingdom and their molecular structures were determined by full characterisation using 1D and 2D NMR spectroscopy methods (1H proton, 13C carbon, 1H - 1H COSY, HSQC and HMBC) Quantitative analysis of polyphenols and flavonoids was performed on three extracts: chloroform, ethyl acetate and butanolic extracts of the leaves and showed high levels of total polyphenols and flavonoids. The antioxidant power of the same three extracts was also evaluated using DPPH and FRAP free radical scavenging techniques. From a biological point of view, the extracts were tested and showed good efficacy-
dc.publisherجامعة قاصدي مرباح ورقلةen_US
dc.subjectCiltrullus lanatus الدلاع)en_US
dc.subjectالفينولات الإتروزيديةen_US
dc.subjectDPPH و FRAPen_US
dc.subjectCiltrullus lanatusen_US
dc.subjectphenolic glucosides compoundsen_US
dc.subjectDPPH and FRAPen_US
dc.titleدراسة الأيض الفلافونيدي لأوراق أحد نباتات الفصيلة القرعيةen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Département de chimie - Doctorat

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BENNOUNA-Abdalaziz.pdf7,65 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.