Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/10963
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorCHEHMA A-
dc.contributor.advisorLAAMECHE F-
dc.contributor.authorGoui, Malika-
dc.date.accessioned2016-10-05T08:46:06Z-
dc.date.available2016-10-05T08:46:06Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.urihttp://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/10963-
dc.description.abstractNotre travail consiste à étude de la valeur nutritive et de composition chimique de quelques aliments autochtones utilise d'un l'alimentation du bétail dans la région de Ghardaïa. Les résultats obtenus que les alimentes étudiés (rebuts de dattes Degla et Ghars ,son de blé, féverole, sorgho) , diminution dans la teneur en MAT, et les paramètres nutritifs des aliments étudiés ont été faibles dMO%, MOD g/kg de MS; dE%; EM Kcal, dMAT% ce qui a abouti à des valeurs UFL/PDI faibles. Le son de blé demeure une source azotée très appréciée tenant compte aussi de son coût bas.en_US
dc.description.abstractOur job is to study the nutritional value and chemical composition of some indigenous food uses of livestock feed in the Ghardaia region. The results that Food once studied them (Degla dates scrap and Ghars, wheat bran, field beans, sorghum), decrease in the CP content, and nutritional parameters studied foods were low dMO%, MOD g / kg DM ; of%; EM Kcal Dmat% which resulted in UFL / low PDI values. Wheat bran remains a popular source of nitrogen also taking account of its low cost-
dc.description.abstractميمتنا ىي دراسة القيمة الغذائية والتركيب الكيميائي لبعض آالغدية الغذائية المستعممة في عمف الماشية في منطقة غرداية. النتيجة التي تحصمنا عمييا من ىده الدراسة ىي أن ىناك وانخفاض في المادة االزوتية ليده األعالف، وكدا انخفاض في قيمة DMO ،٪DE . DM ،٪ EMمما أدى إلى انخفاض في الطاقة االزوتية PDI . تبقى نخالة القمح مصدر الطاقة مع األخذ في االعتبار أيضا انخفاض تكمفتو-
dc.language.isofren_US
dc.publisherUNIVERSITE KASDI MERBAH, OUARGLA-
dc.subjectvaleur nutritiveen_US
dc.subjectrebuts de dattesen_US
dc.subjectson de bléen_US
dc.subjectféveroleen_US
dc.subjectsorghoen_US
dc.subjectrégion de Ghardaïaen_US
dc.subjectnutrition-
dc.subjectdates scrap-
dc.subjectfield beans-
dc.subjectلتغذية-
dc.subjectبقايا التمر-
dc.subjectنخالة القمح-
dc.titleÉtude DE LA VALEUR Nutritive DE Quelques ALIMENTS UTILISéS dANS L’ALIMENTATION Du Bétail DANS LA Région DE GHARDAIAen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Département des Sciences Agronomiques - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Goui .pdf1,02 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.