Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/11022
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSAYAH, Z.-
dc.contributor.authorBERRAGHDA, Asma-
dc.contributor.authorGOUGUI, Safa-
dc.date.accessioned2016-10-06T14:13:23Z-
dc.date.available2016-10-06T14:13:23Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.issnother-
dc.identifier.urihttp://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/11022-
dc.descriptionBiochimie appliquée-
dc.description.abstractLes analyses qualitatives et quantitatives des extraits bruts de dattes, Ghars, Deglet-Nour et Degla-Beida de la région de Ouargla ont été étudiées. Les analyses qualitatives réalisées par des réactions colorées et par chromatographie sur couche mince révèlent la présence des flavonoïdes, des tanins, des coumarines, des terpènoïdes, des stérols, glycosides cardiaque et l’absence des alcaloïdes, des saponosides, des anthocyanes, des anthraquinones et des huiles volatiles dans les trois cultivars. Les dosages quantitatifs en polyphénols par la méthode de Folin-Ciocalteu et des flavonoïdes par la méthode d’AlCl3 montrent que le cultivar Deglet-Nour et Ghars sont riches en polyphénols et flavonoïdes et ils sont faibles chez les extraits hexane des trois cultivars. Cette étude montre que les dattes ont une activité antioxydants qui permet de prévenir contre diverses maladies.en_US
dc.description.abstractQualitative and quantitative analysis of the rough date extracts, Ghars, Deglet-Nour and Degla-Beida of the Ouargla region have been studied. The qualitative analyses carried out by reactions coloured and thin layer chromatography reveal the presence of the flavonoids, the tanins, the coumarins, the terpenoids, the sterols , the cardiac glycosides and the absence of the alkaloids, the saponosids, the anthocyans, the anthraquinons and the volatil oils in the three cultivars. The quantitative proportioning of polyphenols by the Folin-Ciocalteu method and the flavonoids by the AlCl3 method shows that Deglet-Nour and Ghars cultivars are rich in polyphenols and they are weak at the hexane extracts of the three cultivars. This study shows that the dates have an antioxydants activity which makes it possible to prevent various diseases agains-
dc.description.abstractتمت دراسة التحليل الكيفي و الكمي للمستخلص الخامللتمورلمنطقة ورقلةدقلةنور ،غرس ، دقلةبيضاء.التحاليلالكيفية أنجزت باستعمال كواشف ملونة وبواسطة الكروماتوغرافي على الطبقة الملساءفكشفتعنوجود بعض المركبات الفينولية،الفلافونويدات، التنينات)العفصيات(، الكومارين، التربانويدات،الستيغولات،جليكوزيدات القلبوغياب القلوبيدات،الصابونين،الانتوسيان، أنتخاكينون و الزيوت الطيارة في الأصناف الثلاث. أظهرتالمعايرةالكميةللفينولاتباستعمالالكاشفFolin-Ciocalteuوالفلافونويدات بواسطةAlCl3أن صنف دقلة نوروغرسغنيانبالفينولاتوالفلافونويداتوتنخفضنسبتهملذامستخلصالهكزانفي الأصنافالثلاثةللتمور. كماأظهرت هذه الدراسة أنللتمورنشاط مضاد للأكسدة يقي من عدة أمراض-
dc.language.isofren_US
dc.publisherUNIVERSITE KASDI MERBAH- OUARGLA-
dc.subjectdattesen_US
dc.subjectanalyses qualitativesen_US
dc.subjectanalyses quantitativesen_US
dc.subjectactivité antioxydanten_US
dc.titleAnalyses qualitatives et quantitatives des extraits bruts de dattesen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Departement de Biologie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BERRAGHDA-Asma.pdf2,8 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.