Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/14649
Title: Contribution à l’étude de l’activité antidiabétique des extraits polysaccharidiques de truffes du désert (Tirmania nivea, Terfazia arenaria)
Authors: BRADAI, L.
BOUAL, Z.
ABED , Djihad
BOURAS, Sarah
Keywords: Terfazia arenaria
Tiramnia
السكريات nivea
مضاد السكري
التركيب الكيميائي
Chemical composition
antidiabetic
polysaccharides
Terfazia arenaria
Tiramnia nivea
antidiabétique
Composition chimiques
polysaccharides
Tiramnia nivea
Terfazia arenaria
Issue Date: 2017
Publisher: UNIVERSITE KASDI MERBAH OUARGLA
Abstract: Cette étude a pour objectif de déterminer la composition chimique et d'évaluer l'activité antidiabétique de l’extrait polysaccharidique des ascocarpes de la truffe du désert. Nous avons effectué une extraction hydrosoluble pour deux carpophores de deux espèce : Tirmania nivea et Terfazia arenaria a un rendement de 22%, 55% respectivement, et un aperçu sur la composition des polysaccharides parmi eux les oses totaux a un teneur de 37,15±0,018 pour Tirmania nivea et de 25,76±0,14 pour Terfazia arenaria. L’activité antidiabétique de l’extrait polysaccharidiques hydrosoluble des ascocarpes de truffes du désert a été évaluée en utilisant la méthode d’inhibition de l’enzyme alpha gucosidase in vitro avec l’acarbose comme control (+). L’extrait polysaccharidique de Tirmania nviea et Terfazia arenaria donne un effet inhibiteur sur l’enzyme alpha gucosidase atteint 85% et 75% à 100mg/ml de polysaccharides pour chaque espèce respectivemen
تهدف هذه الدراسة إلى تحديد التركيب الكيميائي للمستخلص وتقييم نشاطه المضاد للسكري لكمأة الصحراء. أجرينا استخلاص للمركب القابل للذوبان في الماء لكل من الصنفين:niveaTerfazia arenaria Tirmaniaحيث يمثل المردود الكتلي22،٪55لكل منهما على التوالي، ونظرة عامة حول محتوى م ٪تعددالسكر من بينها السكريات الكلية بنسبة 51.75±0.070 لTirmania niveaو25.12±0.70لarenariaTerfazia.حيثتم تقييم النشاط المضاد للسكري لمستخلص متعدد السكر من الكمأ الصحراوي باستخدام أسلوب تثبيط الانزيم ألفاغلوكوزيدازeفي المختبر حيث يمثلacarbose مراقب ايجابي)+(حيث تحصنا على تأثير كابح بشكل خاص على الإنزيم قدرت ب05٪ و15٪ من700mg/مل من السكريات لكل من الصنفينTirmania nivea وTerfazia arenariaعلى التوالي
The aim of this study is to determine the chemical composition and to evaluate the antidiabetic activity of the polysaccharide extract of the ascocarps of the desert truffle. We carried out a water soluble extraction for two carpophores of two species: Tirmania nivea and Terfazia arenaria has a yield of 22%, 55% respectively, and an overview on the composition of the polysaccharides among them the total bones has a content of 37,15 ± 0.018 for Tirmania nivea and 25.76 ± 0.14 for Terfazia arenaria. The antidiabetic activity of the water-soluble polysaccharide extract of desert truffle ascocarps was evaluated using the alpha gucosidase enzyme inhibition method in vitro with acarbose as control (+). The polysaccharide extract of Tirmania nivea and Terfazia arenaria gives an inhibitory effect on the enzyme alpha gucosidase reaches 85% and 75% at 100mg / ml polysaccharides for each species respective
Description: Biochimie appliquée
URI: http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/14649
ISSN: other
Appears in Collections:Departement de Biologie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ABED-Bouras.pdf793,55 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.