Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/15288
Title: الدراسة الفيتوكيميائية والفعالية البيولوجية للمستخلص العضوي لنبتة السعد(Cyperus esculentus)
Authors: قندور الزاوية
قانة, مبروكة
سوفي, فتحية
Keywords: الاستخلاص
الفيتوكيميائية
الفينولات
السعد
Extraction
Phenols
Phytochemical
Saad
Issue Date: 2017
Series/Report no.: 2017;
Abstract: في هذا العمل قمنا بدراسة فيتو كيميائية للنبتة الطبية السعد والتي تستعمل في علاج عدة أمراض منها الأمراض الجلدية والروماتيزم إذ قمنا باستخلاص المركبات الفينولية بطريقتين مختلفتين (الغليان والتنقيع) . حيث قدر مردود الاستخلاص في طريقة التنقيع بـ ( 0.18 %) وفي طريقة الغليان بـ (0.08 %) كما قمنا بتقدير نسبة الفينولات الكلية في المستخلصين بطريقة Folin فكانت نسبة المركبات الفينولية في مستخلص النباتي بطريقة التنقيع اكبر من طريقة الغليان حيث قدرت نسبتها في التنقيع mgEAG/g4.12 بالنسبة للنبتة الجافة وفي الغليان mgEAG/g0.85 من النبتة الجافة . وقدرت نسبة مركبات الفلافونيدات بطريقة ثلاثي كلور الألمنيوم في التنقيع بـ (mg EQ/g) 0.40 وفي الغليان بـ ( (mg EQ/g0.047, وهذا يعني أن نسبة المركبات الفينولية والفلافونيدية في مستخلص التنقيع أكبر من مستخلص الغليان. وكما قمنا بدراسة الفعالية المضادة للأكسدة للمستخلصات بطريقة DPPH حيث وجدنا أن فاعلية تثبيط DPPH في مستخلص التنقيع أكثر من الغليان وهذا يعني أن نسبة المركبات الفينولية والفلافونيدات في مستخلص التنقيع عملت على تثبيط الجذر الحرDPPH وذلك بعد إجراء مقارنة بين النتائج المتحصل عليها وبعض مضادات الأكسدة الصناعية (BHA وBHT). أما الفعالية المضادة للبكتيريا لنفس المستخلصات على بعض الميكروبات المختبرة كانت الفعالية مقاومة على بعض هذه البكتيريات
.In this work, we studied a chemical phytochemical for the medicinal plant of Saad, which is used in the treatment of several diseases including skin diseases and rheumatism. We extracted the phenolic compounds in two different ways (boiling and maceration). The percentage of phenols in the plant extract was significantly higher than the boiling method, where the percentage of precipitation was estimated at mgEAG / g 4.12 For dry plant and in boiling mgEAG / g0.85 of dry plant. The proportion of flavonoids in the form of trichlo aluminium was estimated to be 0.40 mgEQ / g and boiling at 0.047 mgEQ / g. This means that the percentage of phenolic and flavonoid compounds in the extract extract is greater than the boiling extract. As we studied the efficacy of the anti-oxidation of DPPH extracts, we found that the DPPH inhibiting effect in the extract extract was more than boiling. This means that the percentage of phenolic compounds and flavonoids in the extract extract inhibited the free root DPPH after comparing the obtained results with some industrial antioxidants (BHA) And BHT). Antibacterial efficacy of the same extracts on some tested bacteria has been resistant to some of these bacteria .
Description: هندسة الطرائق
URI: http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/15288
Appears in Collections:Département de Génie des procédés - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
GAna-soufi.pdf3,01 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.