Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/18813
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorمصطفى, بن علي-
dc.contributor.authorالخنساء, بن قسوم-
dc.contributor.authorفاطمة الزهراء, لبوز-
dc.date.accessioned2018-09-12T11:27:35Z-
dc.date.available2018-09-12T11:27:35Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.urihttp://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/18813-
dc.descriptionكيمياء تحليلية-
dc.description.abstractتركزت دراستنا على تقييم الجودة لخمسة زيوت غذائية تم تسويقها في الجزائر(زيت الزيتون البكر، زيت المائدة لينور، زيت الخروع، زيت اللوز الحلو، زيت الصويا). من خلال مراقبة الثوابت الفيزيائية(الكثافة النسبية وقرينة الانكسار) والثوابت الكيميائية( رقم الحامض، رقم التصبن، رقم الأستر ورقم البيروكسيد.) أظهرت النتائج اختلاف بعض ثوابت الزيوت مقارنة مع معايير الدستور الغذائي Codex ALIMENTARIUSوهذا لأن الزيوت النباتية عرضة للتحلل عند تعرضها لسوء الخزين والتكرير وهذا ما قد يجعلها زيوت غير صالحة للتغذيةen_US
dc.description.abstractOur study on the quality evaluation of five food oils marketed in Algeria: virgin olive oil (Bensassiinvestor), table oil(lynor), castor oil, sweet almond oil, soybean oil. By control the physical values (density and refractive) and chemical values (acid value, saponification value, ester value and peroxyde value). The results showed that some oil value differed form the Codex ALIMENTARIUSbecause vegetal oils are exposed to poor storage and refining, which may make them unsuitablefor feeding.-
dc.description.abstractNotre étude a porté sur l’évaluation de la qualité de cinq huiles alimentaires commercialisées en Algérie : Huile d’olive vierge (Investisseur de Bensassi) , huile de table (lynor), huile de ricin, huile d’amande douce et huile de soja . Par le suivides indices physiques (densité et indice réfraction) et chimiques (indice d’acide, indice de saponification, indice de peroxyde, indice d’ester). Les résultats montrent que certains indices d’huiles sontdifférentspar rapport aux normesCodex ALIMENTARIUS, car les huiles végétales sont susceptibles de se dégrader lorsqu’ils sont exposés à un mauvaise stockage et l’affinage, ce qui peut les rendre impropres à l’alimentation-
dc.language.isootheren_US
dc.publisherجامعــة قاصــدي مربــاح ورقلــة-
dc.subjectالجودة، زيوت غذائيةen_US
dc.subjectالثوابت الفيزيائية والكيميائيةen_US
dc.subjectالزيوت النباتيةen_US
dc.titleدراسة الخصائص الفيزيوكيميائية لزيوت غدائية محلية وتجاريةen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Département de chimie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Benguessoum-Lebbouz.pdf3,27 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.