Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/20457
Title: دراسة الف عا لية المضادة ل كسدة والبكتيريا لمستخلصات الرمان punica granatum L
Authors: وهراني, حمد رضا
زيدان, محمد
Keywords: مستخلصات الرمان
الايض الثانوي
السلالات البكتيرية
TAC،DPPH
Issue Date: 2018
Publisher: جامعة قـاصدي مرباح ورڤـلة
Abstract: تھدف ھذه الدراسة إلى اختبار الفاعلية المضادة ل كسدة وكذا الفاعلية البيولوجية للمستخلص الخام لقشور وبذور ثمار الرمان .Punica granatum L لتحقيق ھذا الھدف قمنا بحصر كيميائي أولي لمواد ا6يض الثانوي)الف<فونويدات، عديدات الفينول( في مختلف مستخلصات الخام لكل من المستخلص ا@يثانولي ومستخلص )إيثانول + ماء( ومستخلص الماء @جراء لعاالف ية المضادة ل كسدة وكذا الفاعلية المضادة للبكتيريا لمستخلصات بذور وقشور ثمار الرمان الحلو والحامض. حيث وجد أن المستخلص المائي لبذور الرمان الحلو كان ا6كثر مردود و قدربـ. 68.7 توصلنا من خ<ل ھذه الدراسة إلى أن بذور وقشور ثمار الرمان غنية بمواد ا6يض الثانوي والمتمثلة في عديدات الفينول والف<فونويدات والكمية تكون أكبر في القشور بالمقارنة مع البذور وتم كذلك تحديد الفاعلية المضادة ل كسدة للمستخلصات السابقة باستخدام اختباري DPPHو TACبالطر قي ة الكيميائية والطريقة الكھروكيميائية حيث كانت اقوى قيمة ارجاعية في المستخلص اPيثانولي لقشورالرمان الحامض بالنسبة Pختباري DPPHالمقدر بـ IC50=1.14µg/lـلو TACالمقدر ـب : / 565,53 mgEAG g ووافقت الطريقة الكھروكيميائية النتائج السابقة حيث كانت أعلى قيمة لكثافة التيار I=18.316 µA.cm-2 للمستخلص ا@يثانولي لقشور الرمان الحامض. أما عن االف علية التثبيطية للبكتيريا فوجدنا الس<Pت البكتيرية المدروسة كانت حساسة لمختلف المستخلصات وكان المستخلص ا6كثر اف علية ضد البكتيريا المستخلص ا@يثانولي وقدر قطر التثبيط بـ 19ملم عند البكتيريا P.aerogenosaويمكن م<حظة أن قشور الرمان لھا فاعلية أكثر من بذور الرمان و الرمان الحامض أكثر فاعلية من الرمان الحلو.
The purpose of this study is to test the activity antioxidant and biological of raw extract of the peel & seed pomegranate fruit, Punica granatum. L. To achieve this objective, we made first inventory of chemical compoundof secondary metabolism by used a variety of alcoholic extracts, water and a mix ofwater- alcohol extracts for an antioxidant and anti-bacteria test. The extraction yield of the sweet pomegranate seeds aqueous extract was the most copious, was estimated to be 68.75%.Through this study we foundthat pomegranate peel fruits are rich in secondarymetabolism of polyphenols and flavonoids.In this study we found that pomegranate seeds are rich in secondary metabolites of polyphenols and flavonoids. In addition, the antioxidant activity of the previous extracts has been determined using DPPH and TAC. The highest value in the alcoholic extract was the sour pomegranate peel for DPPH, IC50= 1.14 μg/l, and same extracts for TAC and estimated at 565.53 mgEAG/g. The electrochemical method observed the previous results with the highest electrical intensity I=18.316 μA.cm-2in the alcoholic extract.As for the activity of theextracts in terms of their ability to inhibit bacteria, we found that bacterial strains were sensitive to the various extracts, but However, the ethanol extract was the most activity when used against the bacteria P.aerogenosa with a damping diameter of 19mm.In addition, it would found that pomegranate peel was more active then pomegranate seed and sour pomegranate more active then sweet pomegranate.
Description: علوم الكيمياء
URI: http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/20457
Appears in Collections:Département de chimie - Doctorat

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ZIDAN-MOUHAMMED.pdf6,13 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.