Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/21307
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorقواميد, مسعود-
dc.contributor.authorحــمـــي, سمـــية-
dc.contributor.authorغزيز, هجيرة-
dc.date.accessioned2019-07-15T07:24:30Z-
dc.date.available2019-07-15T07:24:30Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.urihttp://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/21307-
dc.descriptionكيمياء تحليلية-
dc.description.abstractتعنى هاته الدراسة بإنتاج الايثانول الحيوي من صنفين من التمر هما (الغرس و دقلة نور) باستعمال طريقة التخمر و الخميرة (Saccharomyces cerevisiae) ، بغية رفع مردود الايثانول المنتج ركزت الدراسة على اختبار تأثير كل من درجة حرارة التخمر، كمية الخميرة المضافة و كذا زمن التخمر على كمية الايثانول الحيوي المراد انتاجها. اعطى تحليل النتائج أن العواملالمثلى لعملية تخمر هذين الصنفين: (الزمن يناهز (65h), الكمية الخميرة (2 g/l), درجة الحرارة (32 °C) في الوسط الحامضي (pH = 4.5))، فكانت النسبة المئوية القصوى لتحويل التمر الى إيثانول حيوي تعادل(55.94% wt/wt) للغرس و (wt/wt49.77%) لدقلة نور، و هي نسب واعدة مقارنة بما تنتجه المحاصيل الاخرى، كما تمت نمذجة كمية الايثانول الحيوي المنتجة بهاته الطريقة من تمر الغرس، و معامل الارتباط للنموذج الرياضي المتحصل عليه باستعمال (BBD) وبالاستعانة ببرنامج (minitab-17) كان يساوي (97.41%).en_US
dc.description.abstractThis study focuses on the production of bioethanol from two types of dates (Ghares and Deglet noor) using the method of fermentation and yeast (Saccharomyces cerevisiae) to increase the yield of ethanol produced. The study focused on testing the effect of fermentation temperature on the amount of yeast added. The fermentation time is the amount of bioethanol to produce. The analysis of the results showed that the optimal factors for the fermentation process of these two types: (time of about 65h), amount of yeast (2 g/l), temperature (32°C) in acid medium (pH = 4.5) (55.94% w/w) for Ghares and (49.77% w/w) for Deglet noor, which is promising compared to other crops. The amount of bioethanol produced by the Ghares method and the correlation coefficient of the athlete model obtained using BBD and the minitab-17 program was equal to (97.41%).-
dc.language.isootheren_US
dc.publisherجـــامعة قاصدي مرباح- ورقلـــة-
dc.subjectالايثانول الحيويen_US
dc.subjectالغرسen_US
dc.subjectدقلة نورen_US
dc.subjectالتخمرen_US
dc.subjectالخميرةen_US
dc.titleتحديد الإنتاج الأمثل للإيثانول الحيوي لصنفين من التمر : الغرس و دقلة نورen_US
dc.title.alternativeOptimization of bioethanol production from two varieties of dates: Ghares and Deglatnoor-
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Département de chimie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
hami-aazizi (2).pdf3,5 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.