Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/21843
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorBOUKHALFA, DERAOUI-
dc.contributor.advisorSALHI, N.-
dc.contributor.authorHIZI, Asma-
dc.contributor.authorLAHOUEL, Abir-
dc.date.accessioned2019-11-04T10:26:24Z-
dc.date.available2019-11-04T10:26:24Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.otherSO-
dc.identifier.urihttp://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/21843-
dc.descriptionBiotechnologie végétaleen_US
dc.description.abstractتعتبر دراستنا جزءا من بحث متعدد الأبعاد حول سلوك عدد من الأصناف الوراثیة للقمح, مزروعة في وسط مغذي . مللي / سم ، لدراسة الاستجابة المورفوفیسیولوجیة (عدد الجذور EC = مللي / سم و 3.8 EC = تم زراعة ثلاثة عشر نوعا من القمح في وسطین ذوي ملوحة مختلفة 1.66 ( / النبات ، طول الجذر طول الورقة والمحتوى النسبي للماء من الأوراق) ، والكیمیاء الحیویة (محتوى البرولین) من الشتلات الذین تتراوح أعمارھم بین أربعة عشر ( 14 یوما. ، (p < مساحة الورقة ( 0.001 ، (p < طول الورقة ( 0.001 ، (P < طول الجذر ( 0.001 ،(p= أظھرت النتائج أن العامل الجیني لھ تأثیرات على عدد الجذور / النبات ( 0,05 ومحتوى البرولین (P < في المقابل ، كان لعامل الملوحة تأثیر كبیر فقط على متغیرات طول الجذر ( 0.001 (p < ومحتوى البرولین .( 0.001 (p < محتوى الماء النسبي ( 0.001 (p. < في الورقة( 0.001 بینما تم تسجیل أفضل GTA متبوعة بالنمط , Fartas, تسبب عامل الملوحة في زیادة طول الجذر ، بغض النظر عن النمط الجیني, كما سجلت أفضل مساحة ورقیة عند النمط بغض النظر عن درجة الملوحة. ،Fritissi في الوسط المالح ، في حین اقل محتوى تم تسجیلھ عند النمط Waha تراكم للبرولین عند النمط الوراثي-
dc.description.abstractNotre étude fait partie d'une recherche multidimensionnelle sur le comportement d'un certain nombre de génotypes de blé, cultivés dans un milieu nutritif. Treize types de blé ont été cultivés dans deux milieux de différentes salinité CE = 1,66 mS/cm et CE = 3,8 mS /cm, afin d’étudier la réponse morpho-physiologique (nombre de racines/plant, longueur des racines, longueur des feuilles et la teneur relative en eau des feuilles), et biochimique (teneur en proline) des plantules âgées de quatorze (14) jours. Les résultats obtenus montrent que le facteur génique a des effets significatifs sur le nombre de racines/plant (p=0,05), la longueur des racines (p<0,001), la longueur des feuilles (p<0,001), la surface foliaire (p<0,001), la teneur relative en eau (p<0,001) et la teneur en proline (p<0,001). Par contre le facteur salinité n’a eu d’effet significatif que sur les variables longueur des racines (p<0,001) et la teneur en proline des feuilles (p<0,001). Le traitement salin a induit une meilleure longueur des racines, quelque soit le génotype, et la meilleure surface foliaire est enregistrée par le génotype Fartas suivi par GTA. La meilleure accumulation de proline est enregistrée par le génotype waha x traitement salin, par contre la plus faible teneur est enregistrée par Fritissi, quelque soit le degré de salinité.-
dc.description.abstractOur study is part of a multidimensional research on the behavior of a number of wheat genotypes grown in a nutrient medium. Thirteen types of wheat were grown in two media of different salinity EC = 1.66 mS / cm and EC = 3.8 mS / cm, to study the morpho-physiological response (number of roots / plant, root length leaf length and relative water content of leaves), and biochemical (proline content) of seedlings aged fourteen (14) days. The results show that the gene factor has significant effects on the number of roots / plant (p =0.05), root length (p <0.001), leaf length (p <0.001), leaf area (p <0.001), the relative water content (p <0.001) and the proline content (p <0.001). In contrast, the salinity factor had only a significant effect on the root length variables (p <0.001) and the leaf proline content (p <0.001). Saline treatment induced a better root length, whatever the genotype, and the best leaf area was recorded inFartas genotype followed by GTA. The best proline accumulation is recorded by the genotype waha x saline treatment, the lowest content is recorded by Fritissi, regardless of the degree of salinity.-
dc.language.isofren_US
dc.publisherUNIVERSITE KASDI MERBAH -OUARGLA-
dc.subjectSalinitéen_US
dc.subjectBléen_US
dc.subjectGénotypeen_US
dc.subjectTeneur relative en eauen_US
dc.subjectprolineen_US
dc.subjectSalinityen_US
dc.subjectWheaten_US
dc.subjectGenotypesen_US
dc.subjectrelative wateren_US
dc.subjectcontenten_US
dc.subjectprolineen_US
dc.subjectمحتوى البرولينen_US
dc.subjectمحتوى الماءen_US
dc.titleRéponse de quelques génotypes de genre Triticum sous conditions salinesen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Departement de Biologie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
HIZI-LAHOUEL.pdf1,36 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.