Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/22353
Title: Evaluation et Prédiction de l’inflammabilité des liquides ioniques
Authors: MOKADEM, Khadra
LEMLEM, ROUMAISSA
MȂROUF, FAIZA
Keywords: Group-Interaction Contribution
Ionic Liquids,
Flash temperature
Issue Date: 2019
Series/Report no.: 2019;2019
Abstract: تعتبر درجة حرارة الفلاش واحدة من أهم المتغيرات المستخدمة في وصف خطر نشوب حريق وانفجار السوائل يتم تعريف درجة حرارة الفلاش على أنها أدنى درجة حرارة يكون فيها البخار فوق السائل مكونًا خليطًا قابل للاشتعال مع الهواء عند ضغط يبلغ 101.325 باسكال . الطريقة المعتادة للتقدير هي العلاقة الخطية بين درجة حرارة الفلاش (T eb) ودرجة حرارة الغليان العادية (Te) في هذه الدراسة ، سوف نستخدمها للحصول على النموذج التنبئي ، طريقة GC و GC. المقترحة في هذه الدراسة لتقدير درجة حرارة تمدد السوائل الأيونية ، على غرار النهج الذي اقترحه مقدم وآخرون (2016) وحساب المجموعات. A مجموعة كاملة من البيانات التجريبية لـدرجة حرارة الوميض و درجة حرارة الغليان56 و 76 على التوالي. أظهرت النتائج أن درجة حرارة الوميض وكذلك طريقة CIG و GC بفارق نسبي متوسط (AARD) 4.51%7.69%وعلى التوالي ومعامل ارتباط قدره. ، .... على التوالي.0.81 و0.66 أثناء درجة حرارة الغليان العادية Tb ، يعني الانحراف النسبي المطلق (AARD) لـ ، 0.11%.......٪ على التوالي2.69% ومعامل الارتباط . ، .... على التوالي.0.93 و0.87
Flash temperature is one of the most important variables used tocharacterize fire and explosion hazard of liquids. The flash temperatureis defined as the lowest temperature at which vapour above liquid formsflammable mixture with air at a pressure 101.325Pa. Usual approach for estimation is linear relationship the flashtemperature Te and normal boiling temperature Tb. In this study, will use to obtain the predictive model , a GIC and GC method areproposed in this present study for estimating the flash temperature of ionic liquids,similar to the approach proposed by MOKADEM et al. (2016) and calculate groups. Acomprehensive set of experimental data for flash temperature and boiling temperature 56and 76 respectively. The results show that the flash temperature as well as GIC and GC method with, an average absolute relative deviation (AARD) of 4.51%,7.69 % respectively and acorrelation coefficient of 0.81 ,0.66 Respectively. While the normal boilingtemperature Tb, an average absolute relative deviation (AARD) of 0.11%, 2.69% respectively and a correlation coefficient of 0.93 ,0.87 Respectively.
La température d’éclair est l’une des variables les plus importantes utilisées pour caractériser les risques d’incendie et d’explosion de liquides. La température d’éclairest définie comme la température la plus basse à laquelle la vapeur au-dessus du liquide se forme mélange inflammable avec de l'air à une pression de 101,325 Pa. L'approche habituelle pour l'estimation est une relation linéaire entre la température d’éclair (Té) et température d'ébullition normale (Teb). Dans cette étude, on utilisera pour obtenir le modèle prédictif, une méthode de CIG et de GC. Proposé dans la présente étude pour estimer la température de détente des liquides ioniques, semblable à l'approche proposée par MOKADEM et al (2016) et calculer des groupes. UNE ensemble complet de données expérimentales pour de la température d’éclair et la température d’ébullitonest 56 et 76 respectivement. Les résultats montrent que la température d’éclair ainsi que la méthode CIG et CG avec, un écart relatif absolu moyen (ARE) de 4.51%, 7.67% respectivement et un coefficient de corrélation de 0.81,0.66 Respectivement. Pendant l'ébullition normale température Tb, un écart relatif absolu moyen (ARE) de 0.11%, 2.69% Respectivement et un coefficient de corrélation de 0.93 ,0.87 Respectivement.
Description: Génie des Procédés
URI: http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/22353
Appears in Collections:Département de Génie des procédés - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Evaluation et Prédiction de l’inflammabilité.pdf595,41 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.