Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/22405
Title: دراسة القدرة التثبيطية والفعل التآزري لملح آزوتي لتآكل الفولاذ XC70 في وسط حامضي
Authors: عطية, سالم
زيواني ع القادر
مشري, رزيقة
غطاس, بدرية
Keywords: التآكل
الملح الآزوتي
الفولاذ xc70
HCl
الفعل التآزري
Issue Date: 2019
Publisher: جامعة قاصدي مرباح -ورقلة
Abstract: يهدف عملنا هذا إلى دراسة القدرة التثبيطية والفعل التآزري لملح آزوتي لتآكل الفولاذ في الوسط الحامضي HCl(1M) حيث قمنا بدراسة سرعة التآكل باستعمال عدة طرق منها الكلاسيكية (الضياع في الكتلة) والحديثة (مطيافية الممانعة الالكتروكيميائية والاستقطاب)، أظهرت النتائج أن للملح الآزوتي فعالية جيدة في التثبيط حيث بلغت 73%، كما بينت أن إضافة يود البوتاسيومKI عند التراكيز الضعيفة للملح الآزوتي يؤثر بشكل ممتاز على مردود التثبيط (حدوث إمتزاز فيزيوكيميائي) كما أظهرت النتائج أيضا أن درجة الحرارة توثر سلبا على مردود التثبيط، بالنسبة لدراسة آلية الامتزاز تبين أن النموذج المتبع هو لانجمير (تشكل طبقة أحادية على سطح المعدن).
This work aims to study the inhibitory and synergistic power of azote salt for corrosion of steel in the acid medium (HCl 1M) Where we studied the speed of corrosion using several methods including classic (loss in mass) and modern (spectroscopy of electrochemical and polarization)، the results showed that the nitrogen salts had a good effect on inhibition 73 % and showed that the addition of potassium iodide KI at the low concentration of nitrogen salts had an excellent effect on the inhibition results (physical and chemical adsorption). The results also showed that the temperature negatively affects the inhibition results. As for the study of the adsorption, mechanism it wasfound that the model used is Langmuir (forming a monolayer on the metal surface).
Description: كيمياء تحليلية
URI: http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/22405
Appears in Collections:Département de chimie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MACHRI-GHATTAS.pdf1,06 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.