Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/23056
Title: Étude d'adsorption du rouge congo en phase aqueuse sur une variété de datte (H'chef)
Authors: BEN ABDESSALAM, solaf
AMRANI, Oumelkhir
NEFZAOUA, Mochira
Issue Date: 2019
Publisher: UNIVERSITE KASDI MARBAH OUARGLA
Series/Report no.: 2019;2019
Abstract: The purpose of our study is to valorize the natural residues (rejects of dates) to use them in the treatment of colored wastewater and in particular to determine their capacity to adsorb the Red Congo in aqueous medium. The experiments demonstrated a more or less important effect of the parameters: temperature, initial concentration of Congo red, quantities of used date scraps, degree of acidity of the medium (pH) on the adsorption yield or the elimination of the dye. The adsorption under these conditions obeys the Langmuir isotherm and the pseudo-second-order model with R2proche of 1. Through the experiments and the results obtained, the rejects of dates have proved their effective adsorption capacity.
Le but de notre étude est de valoriser les résidus naturels (rebuts de dattes) pour les utiliser dans le traitement des eaux usées colorées et en particulier de déterminer leur capacité à adsorber le Rouge Congo en milieu aqueux. Les expériences ont démontré un effet plus ou moins important des paramètres : température, concentration initiale de Rouge Congo, quantités de rebuts de dattes utilisées, degré d’acidité du milieu (pH) sur le rendement d’adsorption voir l’élimination du colorant. L’adsorption dans ces conditions obéit à l’isotherme de Langmuir et au modèle de pseudo-deuxième ordre avec des R2proche de 1. A travers les expériences et les résultats obtenus, les rebuts de dattes ont prouvé leur capacité d’adsorption efficace.
الهدف من دراستنا هو تثمين المخلفات الطبيعية (مخلفات التمر) لاستخدامها في معالجة المياه المستعملة الملونة وخاصة لتحديد قدرتها على امتصاص الكونغو الأحمر في وسط مائي. أظهرت التجارب تأثيرًا مهمًا إلى حد ما بالنسبة للعوامل لتالية: درجة الحرارة والتركيز الأولي للكونغو الأحمر وكميات مخلفات التمر المستخدمة ودرجة حموضة الوسط على مردود الامتزاز في التخلص من الصبغة. الامتزاز في ظل هذه الظروف يتناسب مع نموذج Langmuir و pseudo الدرجة الثانية مع قيم لمعامل الانحدار قريبة من الواحد . من خلال التجارب والنتائج التي تم الحصول عليها ، أثبتت مخلفات التمر قدرتها على الامتزاز الفعالة.
Description: GENIE DES PROCEDES
URI: http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/23056
Appears in Collections:Département de Génie des procédés - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Étude d'adsorption du rouge congo en phase aqueuse sur une variété de datte2.pdf10,95 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.