Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/24083
Title: استخلاص الجيلاتين من عظام و جلود الابل
Authors: كمرشو, عباس
حمادي, زينب
لمقدم, أميرة
Keywords: جلود وعظام الإبل
الجيلاتين
المواد الغير كولا جينية
المعالجة بالأحماض
الماسح الضوئي الميكروسكوبي
camel skin and bones
non-collagen substance
matières sans collagène
acid treatment
Issue Date: 2020
Publisher: جامعة قاصدي مرباح – ورقلة
Abstract: يهدف هذا العمل إلى تثمين جلود و عظام الإبل المھدرة لاستخلاص الجيلاتين وإحلال وارد الجيلاتين حيث أجریت التجربة بغمر جلود وعظام الإبل في محلول جيري لمدة أسبوع بعدها تم ازالة الدهون و المواد الغير كولا جينية باستخدام CH3OH و (NaOH(0.5M على التوالي, ثم المعالجة بالأحماض (CH3COOH; C6H8O7 ;C7H6O5,H2O; H2SO4 ; HNO3 ;HCl) بتركيز 0.5 مولاري لدراسة تأثير الحمض على مردود ونوع الجيلاتين المستخلص ( أظهرت النتائج الأولية أن حمض الخل يعطينا أفضل نتيجة),تليها عملية الاستخلاص بالماء المقطر ثم التجفيف بعدها فحصت العينات بمطيافية الأشعة تحت الحمراء, الميكروسكوب الالكتروني الماسح
The aim of this work is to evaluate the lost camel's skins and bones to extract gelatin and to be replaced with incoming gelatin, the experiment was to immerse camel skins and bones in a lime solution for a week after which the fats and non-collagenous substance were removed using CH3OH and NaOH (0.5M) respectively, then acid treatment ; CH3COOH; C6H8O7; C7H6O5, H2O H2SO4; HNO3, HCl) at a concentration of 0.5 M to study the effect of acid on the yield and type of gelatin extracted (the initial results showed that the acetic acid gives us the best result), followed by the extraction process with distilled water and then drying. The samples were examined with infrared spectroscopy, Electronique scanning microscope
Ce travail vise à valoriser les peaux et os de chameau gaspillés pour extraire la gélatine et remplacer la gélatine entrante. L'expérience a été menée en immergeant les peaux et les os de chameau dans une solution de chaux pendant une semaine après quoi les graisses et les matières non collagéniques ont été éliminées à l'aide de CH3OH et NaOH (0,5 M)respectivement, puis traitement acide ; CH3COOH; C6H8O7; C7H6O5, H2O H2SO4; HNO3, HCl à une concentration de 0,5 M (pour étudier l'effet de l'acide sur le rendement et le type de gélatine extraite (les résultats préliminaires ont montré que l'acide acétique nous donne le meilleur résultat), suivi du processus d'extraction à l'eau distillée puis de séchage, après quoi les échantillons ont été examinés par spectroscopie infrarouge, Microscope électronique à balayage.
Description: كيمياء مطبقة
URI: http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/24083
Appears in Collections:Département de chimie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
hamadi-Lamkadem.pdf3,93 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.