Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/26132
Title: Contribution à l’étude des substances antibactériennes produites par la flore lactique isolée à partir du lait camelin (Camelus dromedarius) de la région d’Ouargla
Authors: Fatma, CHETHOUNA
SIBOUKEUR O
Keywords: lactic bacteria
antibacterial activity
Staphylococcus aureus
self-purification
بكتيريا اللبنية
نشاط مضادات للبكتيريا
المكورات العنقودية الذهبية
التنقية الذاتية
Issue Date: 2021
Publisher: Université Kasdi Merbah Ouargla
Abstract: Camel milk has a high content of vitamin C and niacin and an effective protective system due to certain whey proteins, organic acids and bacteriocins produced by lactic bacteria. The aim of this work is to study the relationship between flora behavior (endogenous and exogenous) and self-purification during natural fermentation of milk from camels implanted in the country's Southeast area. Seven samples were obtained and analyzed by physico-chemical, biochemical and microbiological methods. Results obtained of these tests shows that camel milk has a composition that is similar to that of bovine milk. Seven samples collected were analyzed, the results of the physico-chemical and biochemical analysis obtained show that camel milk has a composition that is similar to that of bovine milk. The evolution of three bacteria groups that are likely to contaminate camel milk as a result of non-compliant milking conditions and its pronounced salinity is monitored. The reductase test revealed a poor quality of the raw milk collected (time of discoloration of the order of 2.5 hours). Results shows that contaminating bacterial load in raw milk batches stored at ambient temperature (approximately 25 ° C) continues to decrease over time, while contamination flora is removed at the start of the experiment in heat treated samples (pasteurization). Thus, the coliform rate decreases from 9.13 × 102 CFU / ml at D0 at 1.09 × 102 CFU / ml on D0 + 15 in the samples stored at room temperature (25° C). The evolution of Enterobacteria is similar, but more pronounced, as it goes from 5.02 102 CFU / ml at D0 to 4.7 10 CFU / ml at D0 + 10. Beyond this duration, they disappear completely. For halotolerant bacteria, the rate goes from 7.76 103 CFU / ml to 2.74 103 CFU / ml on D0 + 15. At the same time, refrigerated batches display similar yet more pronounced behaviors. The microbiological analysis of these samples detected a significant number of the total microflora, Thirty-eight strains of lactic acid bacteria belonging to the genera: Lactococcus (36.84%), Lactobacilus (34.21%), Enterococcus (15.78%), and Leuconostoc (13.78%), were isolated on MRS, M17 and MSE medium from raw camel milk. The antibacterial effect against a strain of Staphylococcus aureus ATCC 25923 has been studied. An inhibitory action of the indication strain by these isolated lactic strains was demonstrated by antagonism tests. Inhibitions recorded are between 9 and 20 mm. Following differential removal of the substances responsible for Staphylococcus inhibitory activity, the genus Leuconostoc (13.78%) was chosen for its good bactericidal activity against Staphylococcus aureus after 24 hours of incubation. The study of growth kinetics of six strains (Lb11, Ln5, En22, Lc6, Lc5 and Lc3) isolate shows maximum growth after 18h and 24h for Lb11 and En22 respectively and after 21h for Ln5, Lc3, Lc5, Lc6. According to a statistical analysis comparing the effect of antibacterial substances (in supernatant) on the growth of the pathogenic strain, the effect of non-neutralized supernatant of the strains (Lb11, Ln5, En22, Lc6, Lc5 and Lc3) on the strain target is significantly non-different. On the other hand, the effect of neutralized supernatant (bacteriocin) is significantly different. Also, the antibacterial substances produced by the leuconostoc strain have the strongest antibacterial activity against Staphylococcus aureus ATCC 25923, according to the correlation matrix.
يحتوي حليب الناقه على نسبة عالية من فيتامين س والنياسين ونظام وقائي فعال يتمثل في بروتينات مصل اللبن والأحماض العضوية والبكتريوسينات التي تنتجها بكتيريا اللبنيه. يهدف هذا العمل إلى دراسة العلاقة بين سلوك البكتيريا (الداخلية والخارجية) والتنقية الذاتية خلال التخمير الطبيعي لحليب الناقه في المنطقة الجنوبية الشرقية من البلاد. تم تحليل سبع عينات التي تم جمعها. تظهر نتائج التحليل الفيزيائي الكيميائي والكيميائي الحيوي الذي تم الحصول عليه أن حليب الإبل له عمومًا تركيبة مماثلة لتلك الموجودة في حليب البقر. مراقبة تطور ثلاث مجموعات من البكتيريا التي يحتمل أن تلوث حليب الإبل بسبب ظروف الحلب الغير السليمه وملوحته . كشف اختبار الاختزال زمن تغير اللون(الذي يبلغ 2.5 ساعة) عن نوعية مقبوله من الحليب الخام الذي تم جمعه. وأظهرت النتائج ميلًا إلى انخفاض تدريجي في البكتيريا الملوثه في مجموعات الحليب الخام المخزّن في درجة الحرارة المحيطة (حوالي 25 درجة مئوية) بينما في العينات المعالجة حراريا (البسترة) ، يتم التخلص من البكتيريا الملوثه هذه في بداية التجربة بفعل الحراره ، حيث كمية القولونيات في اليوم الاول هو9.13 × 102 بكتيريا في مليليتر من الحليب تصير 1.09×102 في العينات المخزنة في درجة حرارة الغرفة (25 درجة مئوية) . يتبع تطور بكتيريا الأمعاء نفس التطور ولكن بكمية اكبر لأنه ينتقل من 5.02 × 102 بكتيريا في مليليتر من الحليب الى 4.7 × 10 بكتيريا في مليليتر من الحليب في اليوم الحادي العشر من التخزين. وبعدها تنعدم تماما. . بالنسبة للبكتيريا التي تحتمل الملوحة الكميه تنقص من 7.76×103 الى 2.74×103 بكتيريا في مليليتر من الحليب في اليوم السادس العشر اكتشف التحليل الميكروبيولوجي لهذه العينات عددًا كبيرًا من البكتيريا ، ثمانية وثلاثين سلالة من البكتيريا اللبنية المنتمية Lactococcus (36.84 ٪) Lactobacilus (34.21 ٪) Enterococcus (15.78 ٪) ، Leuconostoc 13.78% تم عزلها من حليب الإبل الخام تمت دراسة تاثير المضاد البكتيري للسلالات البنيه ضد السلاله المكورات الدهبيه من خلال اختبارات التضبيطة. تتراوح نسبة التضبيط بين 9 و 20 ملم، بعد القضاء التفاضلي على المواد المسؤولة عن النشاط التثبيطي للمكورات العنقودية ، تم اختيارلوكونستوك لنشاطه القوي للجراثيم تجاه المكورات العنقودية الذهبية بعد 24 ساعات حضانة. أظهرت الدراسة الإحصائية لمقارنة تأثير المواد المضادة للبكتيريا (في المادة الطافية) على نمو السلالة الممرضة أن تأثير المادة الطافية(البكتريوسين) غيرمتعادلة للسلالات اللبنيه على السلاله الممرضه. Staphylococcus aureus ATCC 25923
Description: FACULTE DES SCIENCES DE LA NATURE ET DE LA VIE DEPARTEMENT DES SCIENCES BIOLOGIQUES
URI: http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/26132
Appears in Collections:Département des Scienes Biologiques - Doctorat

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
CHETHOUNA-Fatma.pdf1,76 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.