Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/26494
Title: استخلاص وتحديد الخصائص الفيزيوكيميائية للزيت ودراسة نظرية بنيوية للأبجنين المعزول من Cupressus sempervirens L.نبتة
Authors: رحماني, زهور
رحماني, زينب
دبه, رشا نرجس
بن يحي, سوسن
Keywords: الزيت النباتي
Cuperssus sempervirnes L
النمذجة الجزيئية
Hyperchem
QSAR
apigeonine
Issue Date: 2021
Publisher: جامعة قاصدي مرباح ورقلة
Abstract: الهدف من هذا العمل هو استخلاص الزيت النباتي لنبتة Cuperssus sempervirnes L. من منطقة ورقلة وتحديد الخصائص الفيزيوكيميائية . أعطى الاستخلاص بواسطة جهاز سوكسلي Soxhlet مردود (%6 ) ، و كان مؤشر التصبن 28.055 ومؤشر البيروكسيد 5.2 وقيمة معامل الإنكسار 1.4645 كما تطرقنا للدراسات السابقة الفيتوكيميائية لبعض أهم مركبات الأيض الثانوية المعزولة من نبتة Cuperssus sempervirnes L. ونخص بالذكر مركب apigenine الذي قمنا بالنمذجة الجزيئية للبنية ببرنامج Hyperchem(8.0) . وتم تحديد خصائص QSAR له من خلال ثلاث طرق للنمذجة : الميكانيكا الجزيئية (MM) ،وطريقتين نصف تجريبيتين للميكانيكا الكمية (CNDO
The objective of this work is to extract the vegetable oil of Cuperssus sempervirnes L. from the Ouargla region and to determine its physicochemical properties. The extraction by Soxhlet gave a yield of (6%), the saponification index was 28,055, the peroxide index was 5.2, and the refractive index value was 1.4645. We also discussed previous phytochemical studies of some of the most important secondary metabolites isolated from the plant Cuperssus sempervirnes L. In particular, apigenine, which we modeled in molecular structure with Hyperchem (8.0) program. Its QSAR properties were determined by three modeling methods: molecular mechanics (MM) and two semi-empiric methods of quantum mechanics (CNDO-PM3).
Description: كيمياء مواد طبيعية
URI: http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/26494
Appears in Collections:Département de chimie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
DABA-BEN YAHYA.pdf3,97 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.