Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/28736
Title: | Production d'un exopolysaccharide (EPS) à partir des souches Leuconoctoc isolées à partir du lait de chèvre cru |
Authors: | BOURICHA, M'hamed BOUCHAALA, Hinda REZZAG HABLA, Hadj abd Razzak |
Keywords: | Leuconostoc caractères phénotyp Dextrane Exopolysaccharides Leuconostoc phenotypic characters Exopolysaccharides الديكستران الأحرف المظهرية السكريات الخارجية |
Issue Date: | 2021 |
Publisher: | UNIVERSITE KASDI MERBAH-OUARGLA |
Abstract: | e dextrane, un exopolysaccharide qui est fabriqué industriellement
proviennent principalement des souches de espèces Leuconostoc (Ln) mesenteroides
à l'aide des paramètres optimisés comme suit : un milieu de culture contenant une
concentration adéquate de saccharose et de glucose, une source d'azote (par exemple
extrait de levure), du phosphate et des oligo-minéraux. L’objectif de cette étude est
d’optomiser un milieu de culture favorise une production maximale de dextrane.
Quatorze souches de Leuconostoc sont isolées à partir du lait cru de chèvre, en
utilisant le milieu MRS(Man Rogosa et Sharpe) additionner à la vancomycine. Des tests
physiologique et biochimiques classiques sont appliqué pour identifier les isolats. qui
appartiennent à 5 espèces: Ln. gelidium, Ln. croum , Ln. citreum, Ln. fallax, Ln.
mesenteroides inclue les trois sous espèces (Ln. mesenteroides subsp mesenteroides,
Ln. mesenteroides subsp dextranicum et Ln. mesenteroides subsp cremoris).
La production d’EPS est observée sur milieu MSE, 11 souches productrices de
dextrane ont été sélectionnée comme souches productrices de dextrane. La
quantification d'EPS sur milieu MRSs liquide à montrer une différence entre les
espèces isolées, avec une production maximale de l’ordre.
L’étude d’optimisation de production d’EPS par les souches par la quantification
de dextrane produit sur milieu MSE liquide et MRSs, a montré que la meilleur
prodtion est remarquée sur milieu MRSs pour la totalité des souches isolées.
Selon les conditions de croissance, avec différentes concentrations de substrat
nutritionnel, le glucose (0.1%, 0.3%, 0.5%, 1%, 1.5%, et 2%) , l'extrait de levure
(0.1%, 0.3% et 0.5%), et le saccharose (10, 50 et 100 g/L), la quantification de
production d'exopolysaccharides a montré que la meilleur production de la souche
choisis LC1(Ln. mesenteroides subsp mesenteroides) est dans une concentration de
2% glucose, 0.3% d'extrait de levure et 10% de saccharose. pour une production
maximale de dextrane. الديكستران ،هوعبارة عن مجموعة السكرياتالخارجيةالمنتجةصناعيًا ، يأتي أساسًا من سلالات من أنواعLn. mesenteroidesباستخدامشروط محددة و ظروفمثلى)وسطزرعيحتوي على تركيز مناسب من السكروز والجلوكوز ، ومصدر النيتروجين (مثل مستخلص الخميرة) ، والفوسفات والمعادن النادرة(. الهدف من هذه الدراسة هو تحسين وسط استزراع يعزز الحد الأقصى من إنتاجالديكستران. تم عزل14سلالة منLeuconostocمن حليب الماعز الخام باستخدام وسطMRSالمضاف إلى فانكومايسين. يتم تطبيقالاختبارات الفيزيولوجية والكيميائية الحيوية الكلاسيكية لتحديد العزلات.التي تنتمي إلى5أنواع:Ln . الجليديوم ،Ln . كروم ،Ln . الستريوم ،Ln. Fallax ،Ln . يشملmesenteroides ( الثلاثة الفرعية الأنواع جميعLn. mesenteroides subsp mesenteroides ،Ln. mesenteroides subsp dextranicum وLn. mesenteroides subsp cremoris .) لوحظ إنتاجEPSعلى وسطMSE،وعلى هذا الأساستم اختيار11سلالة منتجة للديكستران كسلالات منتجة للديكستران. أظهرالقياس الكمي لـEPSعلى وسطMRSsالسائل فرقًا بين الأنواع المعزولة ،مع أقصى إنتاج للترتيب . أظهرت الدراسة التي أجريت لتحسين إنتاجEPSبواسطة السلالات عن طريق تحديد كميةالديكستران المنتج على وسطMSEالسائل وMRSs، أنهتمت ملاحظةأفضل إنتاج على وسطMRSلجميع السلالات المعزولة.اعتمادًا على ظروف النمو ، مع تركيزات مختلفة من الركيزة الغذائية،الجلوكوز )1غرام،3غرام،5غرام،10غرام،15غرام،20غرام/ لتر) ،مستخلص الخميرة (1غرام،3غرام و5غرام/لتر) ، والسكروز (10،50و100جم / لتر) ، أظهر القياس الكمي لإنتاج عديدات السكاريد الخارجية أن أفضل إنتاج للسلالة المختارةLC1(Ln. mesenteroides subsp mesenteroides)هو بتركيز٪2جلوكوز و٪0.3مستخلص خميرة و٪10سكروز. لأقصى إنتاجمنالديكستران Dextran, an industrially produced exopolysaccharide comes mainly from strains of Leuconostoc (Ln) mesenteroides species using the optimized parameters as follows: a culture medium containing an adequate concentration of sucrose and glucose, a nitrogen source (eg yeast extract), phosphate and trace minerals. The objective of this study is to optimize a culture medium that promotes maximum dextran production. Fourteen strains of Leuconostoc are isolated from raw goat's milk, using MRS medium added to vancomycin. Classical physiological and biochemical tests are applied to identify the isoltas. which belong to 5 species: Ln. gelidium, Ln. croum, Ln. citreum, Ln. fallax, Ln. mesenteroides includes all three subspecies (Ln. mesenteroides subsp mesenteroides, Ln. mesenteroides subsp dextranicum and Ln. mesenteroides subsp cremoris). The production of EPS is observed on MSE medium, 11 dextran-producing strains were selected as dextran-producing strains. The quantification of EPS on liquid MRSs medium showed a difference between the isolated species, with maximum production of the order. The study of optimizing the production of EPS by the strains by quantifying the dextran produced on liquid MSE medium and MRSs, showed that the best production was observed on MRS medium for all of the strains isolated. Depending on the growth conditions, with different concentrations of nutritional substrate, glucose (1g, 3g, 5g, 10g, 15g, and 20g / l), yeast extract (1g, 3g and 5g / l), and sucrose (10, 50 and 100 g / L), the quantification of production of exopolysaccharides showed that the best production of the strain selected LC1 (Ln. mesenteroides subsp mesenteroides) is in a concentration of 2% glucose, 0.3% yeast extract and 10% sucrose . for maximum dextran production |
Description: | Microbiologie Appliquée |
URI: | http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/28736 |
Appears in Collections: | Departement de Biologie - Master |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
BOUCHAALA-REZZAG HABLA.pdf | 1,08 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.