Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/28788
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorBENBRAHIM, Keltoum-
dc.contributor.authorMOUHOUBI, Djawahir-
dc.contributor.authorHAMADOU, Maroua-
dc.dateIn arid, salinity is one of the main factors responsible for the degradation and reduced productivity of agricultural lands. By their excessive salt concentration, the saline soils constitute an unfavorable environment for the growth of several legume plants. Seed germination and seedling growth are critical steps of the plant development. This experiment conducted under different constraints salts: : [0] mM, [20] mM, [40] mM, [80] mM, [160] mM et [320] mM NaCl is intended to compare the degree of tolerance salinity in six varieties of peas (Pisum sativum L.): Onward ,Mervielle de Kelvedon ,Grifatonia , Dorian ,Massey ,Utrillo. Two tests were carried out:  Seed germination test in the Petri dishes to determine the effect of salinity on germ power, length of the radical and the length of the Tigelle of the studied varieties.  Test for growth and development of seeds in soils to highlight the harmful effect of salt on certain morphological parameters such as plant height, number of leaves, number of flowers and number of pods. The results showed that: The majority of the parameters studied the change as the concentration of NaCl increases. This study revealed that the varieties: the varieties Onward, Mervielle de kelvidom, Utrillo and Grifatonia have relatively higher values for all the parameters measured, indicating that these varieties are the most tolerant to salt stress during the two phases, germination and growth. On the other hand, the Massey variety is the most sensitive compared to the other varieties, for which we recorded a significant decrease in germination and growth parameters.-
dc.date.accessioned2022-04-28T10:27:32Z-
dc.date.available2022-04-28T10:27:32Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.urihttp://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/28788-
dc.descriptionGestion des Agrosystèmesen_US
dc.description.abstractDans les zones arides, la salinité est l’un des facteurs majeurs responsables de la détérioration des sols en les rendant impropres à l’agriculture. Par leur concentration excessive en sels, les sols salins constituent un environnement défavorable pour la croissance de la plupart des légumineuses. La germination constitue une étape primordiale du développement des plantes. Cette expérimentation menée sous différentes contraintes salines: [0] mM, [20] mM, [40] mM, [80] mM, [160] mM et [320] mM de NaCl a pour objet de comparer le degré de tolérance à la salinité chez six variétés de petit pois (Pisum sativum L.): Onward ,Mervielle de Kelvedon ,Grifatonia , Dorian ,Massey ,Utrillo. Deux essais ont été effectués  un essai de germination des graines dans les boites de pétri pour déterminer l’effet de la salinité sur le pouvoir germinatif, la longueur de la radicule et la longueur de la tigelle des variétés étudiées  un essai de croissance et de développement des graines dans le sol pour mettre en évidence l’effet nocif du sel sur certains paramètres morphologiques tels que la hauteur de tige , le nombre des feuilles , le nombre des fleurs et le nombre des gousses . Les résultats obtenus montrent que : La majorité des paramètres étudiés change au fur et à mesure que la concentration en Na Cl augmente. Cette étude a révélé que les variétés : les variétés Onward, Mervielle de kelvidom, Utrillo et Grifatonia possèdent des valeurs relativement plus élevées pour tous les paramètres mesurés ce qui indique que ces variétés sont les plus tolérantes au stress salin pendant les deux phases, germination et croissance. D’autre part la variété Massey est la plus sensible par rapport aux autres variétés, pour lesquelles nous avons enregistré une diminution significative pour les paramètres de germination et pour de croissanceen_US
dc.description.abstractفي المناطق القاحلة ، تعتبر الملوحة أحد العوامل الرئيسية المسؤولة عن تدهور التربة ، مما يجعلها غير صالحة للزراعة. بسبب تركيز الملح المفرط ، تشكل التربة المالحة بيئة غير مواتية لنمو معظم البقوليات. اﻹنبات مرحلة أساسية في نمو النباتات. تم إجراء هده التجربة في تراكيز مختلفة من ملح كلور الصوديوم 320mM, 160mM, 80mM, 40mM 20mM , 0mM تهدف إلى مقارنة درجة تحمل الملوحة Onward, Mervielle de kelvedon, Utrillo, Grifatonia, Dorian, Massey .البازﻻء من الستة اﻷصناف عند تم إجراء اختبارين:  اختبار إنبات البذور في أطباق بتري لتحديد تأثير الملوحة على قدرة اﻹنبات ، وطول الجذر وطول الساق لﻸصناف المدروسة  اختبار نمو البدور و تطورها في التربة ﻹثبات التأثير الضار للملح على بعض العوامل المورفولوجية مثل ارتفاع الساق و عدد اﻷوراق و عدد اﻷزهار و عدد القرون. قد أوضحت النتائج المتحصل عليها ان جل المعايير المدروسة تتغير كلما زاد التركيز كلور الصوديوم أظهرت هذه الدراسة أن اﻷصناف التالية: Utrillo ،Mervielle de kelvidom ، Onward و Grifatonia لها قيم أعلى نسبيًا في جميع المعايير التي تم قياسها ، مما يشير إلى أن هذه اﻷصناف هي اﻷكثر تحمًﻼ ملحي خﻼل مرحلتي اﻹنبات و النمو. ومن ناحية أخرى ، يعتبر صنف Massey هو اﻷكثر حساسية مقارنة باﻷصناف اﻷخرى ، حيث سجلنا لﻺجهاد ال انخفا ًضا كبي ًرا في معايير اﻹنبات والنمو-
dc.language.isofren_US
dc.publisherUNIVERSITE KASDI MERBAH – OUARGLAen_US
dc.subjectpetit poisen_US
dc.subjectconcentrationsen_US
dc.subjecttoléranceen_US
dc.subjectsalinitéen_US
dc.subjectvariétésen_US
dc.subjectOuargla.en_US
dc.subjectالبازﻻء,en_US
dc.subjectالتراكيز, التحمل,en_US
dc.subjectالملوحةen_US
dc.subjectورقلة.en_US
dc.subjectﻷصنافen_US
dc.titleEtude de l'effet de la salinité sur la germination et la croissance de quelques variétés de Petit Pois (Pisum sativum L.) cas de la région d’Ouarglaen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Département des Sciences Agronomiques - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Mouhoubi-Hamadou.pdf1,23 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.