Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/28906
Title: Etude phénotypique des bactéries lactiques isolées de la viande et du lait de dromadaire
Authors: BENAISSA, Atika
BABELHADJ, Baaissa
HALIMI, Roumaïssa
Keywords: Lactococcus
viande
échantillons
alimentaires
الجمل العربي
البكتيريا اللبنية
لحم الإبل
حليب الإبل
تحديد النمط الظاهري
thus constituting
isolates isolated
Lactococcus
Issue Date: 2021
Publisher: UNIVERSITE KASDI MERBAH OUARGLA
Abstract: : Sa création adaptée pour résister aux obstacle du désert, qui restent un miracle, le dromadaire symbole de la survie de l’Homme, constituant par ainsi une grande partie des civilisations nomades. Mis fidèlement au service de son utilisateur qui peut non seulement survivre et supporter les conditions hostiles des milieux désertiques, mais aussi offrant un lait de haute qualité nutritionnelle avec des quantités beaucoup plus élevées que les autres animaux vivants dans les mêmes conditions.Il est connu comme animal de boucherie où sa viande représente plus de 30% de la consommation en viandes rouges. Les bactéries lactiques sont impliquées dans de nombreux processus de transformation alimentaire grâce à leurs propriétés technologiques. Ce travail a porté sur l’identification phénotypique des bactéries lactiques isolées des échantillons de et du lait de dromadaire pour objectif d’apporter plus de connaissances sur les bactéries lactiques présentent dans le lait et la viande de dromadaire d’une part, et de faire une comparaison entre les genres bactériens existant dans les deux produits alimentaires d’autre part. Les échantillons de la viande et du lait de dromadaire sont prélevés stérilement. La flore lactique est dénombrée sur les milieux MRS et M17. Les résultats de dénombrement ont montré une richesse bactérienne des échantillons du lait par rapport aux échantillons de la viande, une forte charge lactique est notéesur le milieu M17 pour que sur MRS pourdans les deux types des produits examinés. Les taux de contamination de la viande et du lait de dromadaire sont respectivement 4.43±0.80 logufc/g et 4,93±10,77logufc/ml sur milieu M17 et 4.40±0.96 logufc/g et 3,89±7.07logufc/ml sur milieu MRS. Après identification phénotypique des isolats lactiques de la viande de dromadaire, 11 isolats obtenus ont été rattachés à cinq genres qui sont par ordre de dominance: Lactobacillus(36,36%),Lactococcus(27,27%),Streptococcus(18,18%), Enterococcus et Pediococcus(9.09%), ou on trouve une dominance des genres Lactobacillus et Lactococcus. Les 11 isolats provenant du lait, obtenus après l’identification phénotypique ont été rattachés à cinq genres qui sont par ordre de dominance: Lactococcus (54,55%),Lactobacillus(18,18%) et Leuconostoc, Enterococcus et Streptococcus(9.09%), ou on trouve une dominance des genres Lactobacillus et Lactococcus 1تكيف انشاءه مع البيئة الصحراوية، و التي تظل معجزة، الجمل ، رمز بقاء الإنسان في الصحراء ، حيث انه يشكل جزءًا كبيرًا من الحضارات البدوية في المناطق الصحراوية . لا يمكنه البقاء والعمل في الظروف المعادية للبيئة الصحراوية فحسب ، بل ينتج أيضًا حليبًا عالي التغذية و ذو جودة ،بكميات أعلى بكثير من الحيوانات الأخرى التي تعيش في نفس الظروف. يُعرف بانه حيوان للذبح حيث يمثل لحمه أكثر من 30٪ من استهلاك اللحوم الحمراء. تشارك بكتيريا حمض اللاكتيك في العديد من عمليات تحويل الغذاء بفضل خصائصها التكنولوجية. يرتكز هذا العمل على التعرف على النمط الظاهري لبكتريا حمض اللاكتيك المعزولة من ثلاث عينات من لحم الإبل وحليبها بهدف توفير المزيد من المعرفة عن بكتيريا حمض اللاكتيك الموجودة في حليب الإبل ولحومها من ناحية ، ولإجراء مقارنة بين الأنواع البكتيرية الموجودة في المنتجات الغذائية التي تم تحليلها. تم أخذ عينات من لحم الإبل وحليبها مع مراعات ظروف التعقيم.حيث تم حساب بكتيريا حمض اللاكتيك على وسائط MRS و M17أظهرت نتائج العد ثراءً جرثوميًا لعينات الحليب مقارنةً بعينات اللحوم ، ولوحظ وجود حمولة عالية من اللاكتيك في وسط M17مقارنة بتلك الموجودة على الوسطMRSفي كلا النوعين من المنتجات التي تم فحصها، معدلات تلوث لحم الإبل والحليب هي على التوالي 4.43 ± 0.80 logufc/g و 4.93 ± 10.77 logufc/ على وسط M17 و 4.40 ± 0.96 logufc/g و 3.89 ± 7.07 logufc/ على الوسط MRS. تم عزل السلالات وتنقيتها في درجات حرارة من 37 درجة ثم اخضاعها لمجموعة من اختبارات الكيمياءالحيوية بهدف معرفة أنواعها المختلفة ،بعد التعرف على النمط الظاهري على السلالات المعزولة من لحم الإبل ، تم الكشف عن 11 سلالةتنتمي الى الانواع التالية حسب السيادةLactobacillus (36.36) ٪) ، Lactococcus (27.27٪، Streptococcus (18.18)٪ ، EnterococcusوPediococcus (9.09) ، حيث نجد هيمنة من طرفالأنواعLactobacillusوLactococcus. السلالات 11التي تم عزلها من عينات الحليب و بعد التعرف على النمط الظاهري الخاص بها وجد انها تنتمي الى خمسة أنواع مرتبة حسب الهيمنة: Lactococcus (54.55)٪، Lactobacillus (18.18٪) و Leuconostoc و Enterococcus و Streptococcus (9.09٪) ، و وجدت هيمنة للنوعينLactobacillusوLactococcus. :Its creation adapted to resist the obstacles of the desert, which remain a miracle, the dromedary symbol of the survival of man, a large part of nomadic civilizations. Put faithfully at the service of its user who can not only survive and endure the hostile conditions of desert environments, but also offering milk of high nutritional quality with much higher quantities than other animals living in the same conditions. It is known as a slaughter animal where its meat represents more than 30% of the consumption of red meats. but also it produces milk of high nutritional quality with much higher amounts than other animals living under the same conditions. It is known as a slaughter animal where its meat represents more than 30% of the consumption of red meats. Lactic acid bacteria are involved in many food transformation processes due to their technological properties. This work focused on the phenotypic identification of lactic acid bacteria isolated from three samples of meat and camel milk with the aim of providing more knowledge on lactic bacteria present in camel milk and meat on the one hand, and to make a comparison between the bacterial genera existing in the two other food products. The samples of camel meat and milk were collected under sterile conditions. The lactic flora is counted on the MRS and M17 agar. The enumeration results revealed a bacterial richness of the samples of the milk compared to the samples of the meat, a strong lactic load is observed on the M17 agar compared to that on MRS for in both types of the products examined. The contamination rates of camel meat and milk are respectively 4.43 ± 0.80 logufc / g and 4.93 ± 10.77 logufc / ml on M17 agar and 4.40 ± 0.96 logufc / g and 3.89 ± 7.07 logufc / ml on MRS agar. After phenotypic identification of lactic isolates from camel meat, 11 isolates obtained were linked to five genera which are in order of dominance: Lactobacillus(36.36%),Lactococcus(27.27%),Streptococcus(18.18%),Enterococcus and Pediococcus (9.09%), where we find a dominance of the genera Lactobacillus and Lactococcus. The 11 isolates isolated from milk and obtained after phenotypic identification were linked to five genera which are in order of dominance: Lactococcus(54.55%),Lactobacillus(18.18%) and Leuconostoc, Enterococcus and Streptococcus (9.09%), or on finds a dominance of the genera Lactobacillus and Lactococcus.
Sa création adaptée pour résister aux obstacle du désert, qui restent un miracle, le dromadaire symbole de la survie de l’Homme, constituant par ainsi une grande partie des civilisations nomades. Mis fidèlement au service de son utilisateur qui peut non seulement survivre et supporter les conditions hostiles des milieux désertiques, mais aussi offrant un lait de haute qualité nutritionnelle avec des quantités beaucoup plus élevées que les autres animaux vivants dans les mêmes conditions.Il est connu comme animal de boucherie où sa viande représente plus de 30% de la consommation en viandes rouges. Les bactéries lactiques sont impliquées dans de nombreux processus de transformation alimentaire grâce à leurs propriétés technologiques. Ce travail a porté sur l’identification phénotypique des bactéries lactiques isolées des échantillons de la viande et du lait de dromadaire pour objectif d’apporter plus de connaissances sur les bactéries lactiques présentent dans le lait et la viande de dromadaire d’une part, et de faire une comparaison entre les genres bactériens existant dans les deux produits alimentaires d’autre part. Les échantillons de la viande et du lait de dromadaire sont prélevés stérilement. La flore lactique est dénombrée sur les milieux MRS et M17. Les résultats de dénombrement ont montré une richesse bactérienne des échantillons du lait par rapport aux échantillons de la viande, une forte charge lactique est notéesur le milieu M17 pour que sur MRS pourdans les deux types des produits examinés. Les taux de contamination de la viande et du lait de dromadaire sont respectivement 4.43±0.80 logufc/g et 4,93±10,77logufc/ml sur milieu M17 et 4.40±0.96 logufc/g et 3,89±7.07logufc/ml sur milieu MRS. Après identification phénotypique des isolats lactiques de la viande de dromadaire, 11 isolats obtenus ont été rattachés à cinq genres qui sont par ordre de dominance: Lactobacillus(36,36%),Lactococcus(27,27%),Streptococcus(18,18%), Enterococcus et Pediococcus(9.09%), ou on trouve une dominance des genres Lactobacillus et Lactococcus. Les 11 isolats provenant du lait, obtenus après l’identification phénotypique ont été rattachés à cinq genres qui sont par ordre de dominance: Lactococcus (54,55%),Lactobacillus(18,18%) et Leuconostoc, Enterococcus et Streptococcus(9.09%), ou on trouve une dominance des genres Lactobacillus et Lactococcus.
تكيف انشاءه مع البيئة الصحراوية، و التي تظل معجزة،الجمل ، رمز بقاء الإنسان في الصحراء ،حيث انهيشكل جزءًا كبيرً ا من الحضارات البدوية في المناطق الصحراوية.لا يمكنه البقاء والعمل في الظروف المعادية للبيئة الصحراوية فحسب ، بل ينتج أيضًا حليبًا عالي التغذيةوذوجودة،بكميات أعلى بكثير من الحيوانات الأخرىالتي تعيش في نفس الظروف. يُعرفبانه حيوان للذبححيث يمثل لحمه أكثر من30٪ من استهلاك اللحوم الحمراء. تشارك بكتيريا حمض اللاكتيك في العديد من عمليات تحويل الغذاء بفضل خصائصها التكنولوجية.يرتكز هذا العمل على التعرف على النمط الظاهري لبكتريا حمض اللاكتيك المعزولة من ثلاث عينات من لحم الإبل وحليبها بهدف توفير المزيد من المعرفة عن بكتيرياحمضاللاكتيك الموجودة فيحليبالإبل ولحومهامن ناحية ، ولإجراء مقارنة بينالأنواعالبكتيريةالموجودة في المنتجات الغذائيةالتي تم تحليلها. تم أخذ عينات من لحم الإبل وحليبهامع مراعات ظروف التعقيم.حيث تمحساب بكتيريا حمض اللاكتيك على وسائطMRSوM17أظهرت نتائج العد ثراء ً جرثوميًا لعينات الحليب مقارنة ً بعينات اللحوم ، ولوحظ وجود حمولة عالية من اللاكتيك في وسطM17مقارنة بتلك الموجودة على الوسطMRSفيكلا النوعين من المنتجات التي تم فحصها، معدلات تلوث لحم الإبل والحليب هي على التوالي4.43±0.80logufc/gو4.93±10.77logufc/على وسطM17و4.40±0.96logufc/g و3.89±7.07logufc/علىالوسطMRS. تم عزل السلالات وتنقيتها في درجات حرارة من37درجة ثم اخضاعها لمجموعة من اختباراتالكيمياءالحيوية بهدف معرفة أنواعها المختلفة ،بعد التعرف على النمط الظاهريعلى السلالات المعزولةمن لحم الإبل ، تمالكشف عن11سلالةتنتمي الى الانواع التاليةحسب السيادةLactobacillus (36.36)٪)،Lactococcus (27.27،٪Streptococcus (18.18)، ٪EnterococcusوPediococcus (9.09)، حيث نجد هيمنةمن طرفالأنواعLactobacillusوLactococcus. السلالات11التي تم عزلها من عينات الحليبوبعد التعرف على النمط الظاهريالخاص بها وجد انها تنتمي الىخمسة أنواعمرتبة حسب الهيمنة:Lactococcus (54.55)،٪Lactobacillus(18.18و )٪LeuconostocوEnterococcusوStreptococcus(9.09هيمنة وجدت و ، )٪ للنوعينLactobacillus وLactococcus
Its creation adapted to resist the obstacles of the desert, which remain a miracle, the dromedary symbol of the survival of man, thus constituting a large part of nomadic civilizations. Put faithfully at the service of its user who can not only survive and endure the hostile conditions of desert environments, but also offering milk of high nutritional quality with much higher quantities than other animals living in the same conditions. It is known as a slaughter animal where its meat represents more than 30% of the consumption of red meats. but also it produces milk of high nutritional quality with much higher amounts than other animals living under the same conditions. It is known as a slaughter animal where its meat represents more than 30% of the consumption of red meats. Lactic acid bacteria are involved in many food transformation processes due to their technological properties. This work focused on the phenotypic identification of lactic acid bacteria isolated from three samples of meat and camel milk with the aim of providing more knowledge on lactic bacteria present in camel milk and meat on the one hand, and to make a comparison between the bacterial genera existing in the two other food products. The samples of camel meat and milk were collected under sterile conditions. The lactic flora is counted on the MRS and M17 agar. The enumeration results revealed a bacterial richness of the samples of the milk compared to the samples of the meat, a strong lactic load is observed on the M17 agar compared to that on MRS for in both types of the products examined. The contamination rates of camel meat and milk are respectively 4.43 ± 0.80 logufc / g and 4.93 ± 10.77 logufc / ml on M17 agar and 4.40 ± 0.96 logufc / g and 3.89 ± 7.07 logufc / ml on MRS agar. After phenotypic identification of lactic isolates from camel meat, 11 isolates obtained were linked to five genera which are in order of dominance: Lactobacillus(36.36%),Lactococcus(27.27%),Streptococcus(18.18%),Enterococcus and Pediococcus (9.09%), where we find a dominance of the genera Lactobacillus and Lactococcus. The 11 isolates isolated from milk and obtained after phenotypic identification were linked to five genera which are in order of dominance: Lactococcus(54.55%),Lactobacillus(18.18%) and Leuconostoc, Enterococcus and Streptococcus (9.09%), or on finds a dominance of the genera Lactobacillus and Lactococcus
Description: Microbiologie Appliquée
URI: http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/28906
Appears in Collections:Departement de Biologie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
HALIMI-Roumaïssa.PDF..pdf3,46 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.