Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/35598
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorCHOUANA, Toufik-
dc.contributor.authorHADJ DAOUD, Aziza-
dc.contributor.authorBAHI, Marwa-
dc.date.accessioned2024-02-08T14:52:36Z-
dc.date.available2024-02-08T14:52:36Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.urihttps://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/35598-
dc.descriptionQuality control and safety of food productsen_US
dc.description.abstractفي هذا المشروع البحثي ، أنشأنا نوعين جديدين من SUPRAS باستخدام زيت القلي كمادة برمائية، لأنه يحتوي على أحماض دهنية من أجل تكوين SUPRAS جديد قادر على استعادة واستخراج الجزيئات النشطة بيولوجيًا كمضادات للأكسدة من الخضروات, (البوليفينول، الفلافونويد والكاروتينات) من فضلات المطبخ وأيضًا لتقليل التلوث من تراكم النفايات الغذائية ، تم تسجيل قيمة 75.56 %، هذه القيمة هي أعلى مرتين ± 1.50 FOWT-SUPRAS-Extract نشاط مضادات الأكسدة ل 57.02 %. من خلال هذا البحث ، اكتسبنا المهارات ± 3.60 FOWEA-SUPRAS-Extract وفقًا ل اللازمة للبحث وإنشاء المذيبات فوق الجزيئية باستخدام زيت القلي وفي نفس الوقت إيجاد طرق جديدة لتقليل بقايا الخضروات من الطهي. .en_US
dc.description.abstractIn this research project, we have created two new SUPRASs ; FOWEASUPRAS and FOWT-SUPRAS using frying oil as an amphiphilic as it contains fatty acids in order to form a new SUPRAS capable of recovering and extracting bioactive molecules as antioxidants from vegetables (polyphenols, flavonoids and carotenoids) from kitchen waste and also to reduce pollution from the accumulation of waste Food, the antioxidant activity value of FOWT-SUPRAS-Extract was recorded 75.56 ± 1.50 % This value is the highest two time according to FOWEA-SUPRAS-Extract 57.02 ± 3.60 %. Through this research, we gained the skills to research and create supramolecular solvents using frying oil while at the same time finding new ways to reduce vegetable residues from cooking.-
dc.description.abstractDans ce projet de recherche, nous avons créé deux nouveaux SUPRAS ; FOWEA-SUPRAS et FOWT-SUPRAS, utilisant l'huile de friture comme amphiphile car elle contient des acides gras afin de former un nouveau SUPRAS, capable de récupérer et d'extraire des molécules bioactives des végétaux comme des antioxydants (polyphénols , flavonoïdes et caroténoïdes) des déchets de cuisine et aussi pour réduire la pollution due à l'accumulation de déchets Alimentaire, la valeur d'activité antioxydant de l'Extrait FOWT-SUPRAS a été enregistrée à 75,56 ± 1,50 % Cette valeur est le plus élevé deux fois selon l'Extrait FOWEA-SUPRAS 57,02 ± 3,60 %. Grâce à cette recherche, nous avons acquis les compétences nécessaires pour rechercher et créer des solvants supramoléculaires à l'aide d'huile de friture tout en trouvant de nouvelles façons de réduire les résidus végétaux de la cuisson-
dc.language.isofren_US
dc.publisherUNIVERSITE KASDI MERBAH OUARGLAen_US
dc.subjectAntioxidant Activityen_US
dc.subjectWaste Fooden_US
dc.subjectSupramolecular Solventsen_US
dc.subjectFrying Oilen_US
dc.subjectنشاط مضادات الأكسدةen_US
dc.subjectBioactive Moleculesen_US
dc.subjectMolécules Bioactivesen_US
dc.subjectالجزيئات النشطةen_US
dc.subjectSolvants Supramoléculairesen_US
dc.subjectDéchets Alimentaireen_US
dc.subjectHuile De Fritureen_US
dc.subjectActivité Antioxydanten_US
dc.titleInnovative application of waste frying oil for the recovery of bioactive antioxidants from kitchen food waste via supramolecular solventsen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Departement de Biologie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
HADJ DAOUD-BAHI.pdf6,15 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.