Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/9560
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | HAMDI-AISSA ,Baelhadj | - |
dc.contributor.advisor | KARABI Mokhtar | - |
dc.contributor.author | BABAAMMI, Aoumeur | - |
dc.date.accessioned | 2015-11-24T09:46:47Z | - |
dc.date.available | 2015-11-24T09:46:47Z | - |
dc.date.issued | 2015 | - |
dc.identifier.uri | http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/9560 | - |
dc.description | Protection de la ressource sol-eau et l’environnement | en_US |
dc.description.abstract | الكومبوست هو أحد الحلول لتثمين مخلفات النخيل )السعف الجاف(، تحلل الكائنات الدقيقة 59 ٪من المواد العضوية في الكومبوست ، من هنا تبرز أهمية دراسة تطور خالل الكائنات المهجرية أثناء تحلل الكومبوست. تعد درجة الحرارة عامل انتقائي للكائنات المهجرية ، تزايد درجة الحرارة يتبع بتزايد في المادة العضوية وانخفاض في نسبة الكربون/اآلزوت، درجة الحموضة القروبة هن اإلعتدال تمثل النمو األمثل للبكتيريا والفطريات، الفطريات الشعاعية أقل تنافسا مقارنة على المنافسة من خالل المساهمة بالكائنات المهجرية األخرى. إجراء أبحاث إضافية لدراسة الكائنات المهجرية في الكومبوست وآلية عملها في تحلل المادة العضوية. | en_US |
dc.description.abstract | Le compostage est l’une des solutions de valorisation des déchets du palmier dattier (palmes sèches). Les microorganismes dégradent 95% de la matière organique du compost, d’où il est nécessaire d’étudié leur développement pendant le compostage. La température est un facteur sélectif des microorganismes, l’augmentation de la température et suivi par une augmentation de la MO et une diminution du rapport C/N, le pH proche de la neutralité est l’optimum de la croissance des bactéries et des champignons. Les actinomycètes sont peu compétitifs par apport aux autres microorganismes. Des travaux de recherche supplémentaires sont nécessaires pour une étude des microorganismes du compost et leur mécanisme d’action dans la dégradation de la MO | - |
dc.description.abstract | Composting is one of the waste recovery solutions of the date palm, microorganisms degrade 95% of the organic matter in the compost, where it is necessary to study their development during composting. Temperature is a selective factor for microorganisms, increasing the temperature and followed by an increase in the MO and decreased C / N ratio, the pH close to neutral is the optimum growth of bacteria and fungi, actinomycetes are uncompetitive by contribution to other microorganisms. Additional research is necessary for a study of compost microorganisms and their mechanism of action in the degradation of OM | - |
dc.language.iso | fr | en_US |
dc.publisher | UNIVERSITE KASDI MERBAH, OUARGLA | - |
dc.subject | الكومبوست | en_US |
dc.subject | الكائنات المهجرية | en_US |
dc.subject | المادة العضوية | en_US |
dc.subject | مخلفات | en_US |
dc.subject | النخيل | en_US |
dc.subject | compost | en_US |
dc.subject | microorganisme | en_US |
dc.subject | MO | en_US |
dc.subject | déchets | en_US |
dc.subject | palmier dattier | en_US |
dc.subject | compost | en_US |
dc.subject | microbial biomass | en_US |
dc.subject | MO | en_US |
dc.subject | waste | en_US |
dc.subject | date palm | en_US |
dc.title | Caractérisation de la biomasse microbienne développée dans un compost issue des déchets du palmier dattier | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
Appears in Collections: | Département des Sciences Agronomiques - Master |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
BABAAMMI_Aoumeur.pdf | 1,31 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.