Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/20670
Title: EXTRACTION DES POLYSSACHARIDES À PARTIR DES SOUS PRODUITS AQUACOLES
Authors: BENSALEM, salim
BENROUAGE, HADJER DJIHAN
GUENDAFA, HANA
Keywords: polysaccharides
valorisation
extraction
chitine
chitosane
sous-produitsaquacoles
écailles de Tilapiade Nil
polysaccharides
valorization
chitosan
aquaculture by-products
scales of NilTilapia
Issue Date: 2018
Abstract: Ce mémoire est inscrit dans le but de faire un recyclage des sous-produits aquacoles pour les transformer aux dés matières primaires, nous avons fait une extraction chimique des produits chitineux à partir des écailles de Tilapia de Nil, en procédant au dévoilement de leurs caractéristiques physico-chimiques obtenues par voie chimique ; le degré d’acétylation, le degré de dépolymérisation et l’indice de cristallinité. Ce travail nous a permis de déterminer la morphologie de la chitine a été observée à travers la microscopie électronique à balayage (MEB), leur structure a été déterminée par la spectre-infrarouge et les phases cristallisées par la diffraction de rayon X. Dans son acception générale, le présent travail vise la valorisation des sous-produits aquacoles, ainsi que la recherche d’autres sources alternatives de ces matériaux polysaccharides. this memory is registered in order to make a recycling of aquaculture by-products to transform them to the primary materials, we made a chemical extraction of the chitineux products from the scales of Tilapia of Nile, by unveiling their characteristics physico -chemically obtained chemically; the degree of acetylation, the degree of depolymerization and the crystallinity index. This work allowed us to determine the morphology of chitin was observed through scanning electron microscopy (SEM), their structure was determined by the infrared-spectrum and the crystallized phases by X-ray diffraction. In its general sense, the present work aims at the valorization of aquaculture by-products, as well as the search for other alternative sources of these polysaccharide materials.
this memory is registered in order to make a recycling of aquaculture by-products to transform them to the primary materials, we made a chemical extraction of the chitineux products from the scales of Tilapia of Nile, by unveiling their characteristics physico -chemically obtained chemically; the degree of acetylation, the degree of depolymerization and the crystallinity index. This work allowed us to determine the morphology of chitin was observed through scanning electron microscopy (SEM), their structure was determined by the infrared-spectrum and the crystallized phases by X-ray diffraction. In its general sense, the present work aims at the valorization of aquaculture by-products, as well as the search for other alternative sources of these polysaccharide materials. Key words: polysaccharides, valorization, extraction, chitin, chitosan, aquaculture by-products. scales of Nil Tilapia
قمنا في إطار هذه المذكرة بتدوير المنتجات الثانوية من المنتجات المائية وذلك لتحويلها الى منتجات أولية، وذالك عن طريق استخالص الكيميائي لمواد الكيتينية المتواجدة في حراشف السمك البلطي النيلي. وحاولنا التعرف على خصائص الفيزيو-كيميائية للنواتج المتحصل عليها من خالل قياس درجة األستلة، درجة التحلل ومؤشر التبلور. سمح لنا هذا العمل من تحديد بنية الكيتين التي تمت مالحظتها من خالل المكبر الماسح االلكتروني، البنية الظاهرية تم التعرف عليها من خالل طيف االشعة ما تحت الحمراء، اما اطوار البلورة فبانتشار االشعة Xخاصية هذا العمل تكمن في تثمين النواتج الثانوية للمنتجات المائية، وكذا البحث عن مصادر بديلة لهذ النوع من متعددة السكريات. كلمات مفتاحية: متعدد السكر، تثمين، استخراج، كيتين، كيتوزان، منتجات مائية ثانوية، حراشيف السمك البلطي النيلي.
Description: Hydrobiologie marine et continentale
URI: http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/20670
Appears in Collections:Departement de Biologie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Benrouag-Guendafa.pdf1,83 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.