Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/15633
Title: توزيع وتحليل أيونات الفليورور في المياه الصالحة للشرب وأهم الأغذية المستهلكة في الجنوب الجزائري: منطقة ورقلة نموذجا
Authors: مصيطفى عمار
قيس, باوية
Issue Date: 2017
Abstract: تهدف هذه الدراسة إلى تحديد تركيز عنصر الفليورور في الماء، حيث يفوق تركيز ايون الفليورور القيمة المسموح بها من طرف المنظمة العالمية للصحة (1,5 مع/ل)، في كل آبار طبقة ميوبليوسان، بينما في طبقة السينونيان، أكثر من 40 % من الابار يفوق تركيز الفليورور القيمة الموصى بها. أما آبار طبقة الألبيان، تتميز بإنخفاض تركيز عنصر الفليورور عن القيمة الموصى بها من طرف المنطمة العالمية للصحة (1,5 مغ ⁄ ل). يعتبر الشاي و المواد الغذائية الأكثر استهلاكا ( تمر، عجائن، خضر وفواكه)، من مصادر عنصر الفليورور في المنطقة، حيث يساهم التمر بـ 70 % و الشاي بـ 5 % في زيادة نسبة الفليورور التى يتعاطها الفرد البالغ يوميا (1,5 ـــــ 4 مغ ⁄ يوم). إن إصابة الأسنان بالتسوس، جراء زيادة تركيز ايون الفليورور في الجنوب الجزائري، تعد بمثابة وباء صامت ينتشر بين السكان. طبقت بعض الطرق الفيزوكيميائية للتخفيض تركيز الفليورور في المياه الصالحة للشرب، حيث ينخفض تركيز ايون الفليورور في مياه بئر بلدة عمر، بأكثر من 56 %، من 2,01 الى 0,88 مع/ل. نسجل أكبر مردود بالمعالجة الفيزيائية (88,11 %)، حيث انخفض تركيز ايون الفليورور في محطة التصفية بالتناضح العكسي من 1,01 إلى 0,12 مع/ل.
The stumbles of this study was to determine the teneure fluoride in water, the results indicate that 100 % of the water wells of self-Pliocene tablecloth had excessive levels of fluoride (> 1,5 mg.L-1), it is therefore regions where dental caries is the most common pathology, and more than 40% of the wells of the Senonian web. These are the waters of the Albian tablecloth with values below the recommended standard (> 1.5 mg L-1). Although tea and the main foods consumed (dates, dried vegetables, Potatoes, ...), are of significant sources of fluoride, these are the dates and the tea that contribute to over 74% in total daily intake. Tea 5% and dates to more than 70%. For these three sources, the taken daily fluoride ingested by adults exceeds the recommended dose (1,5 to 4 mg J-1).South of Algeria, dental fluorosis is a "silent" epidemic among the population. The reverse osmosis defluoridation has shown that from one liter of water of 1.01 mg L-1 fluoride content has been reduced to 0,12 mg L-1, a return over 88%. For defluoridation lime, the yield is 56,2 %, from a liter of water of 2.01 mg L-1 fluoride content has been reduced to 0.88 mg L-1 .
Le but de cette étude est de déterminer la teneure en fluorure dans l’eau, les résultats indiquent que 100 % des puits d’eau de la nappe Moi-pliocène ont eu les niveaux excessifs en fluorure (> 1,5 mg.L-1), c’est par conséquent les régions dont la carie dentaire est la pathologie la plus répandue, et plus de 40 % des puits de la nappe Sénonien. Ce sont les eaux de la nappe Albien qui présentent des teneurs inférieurs à la norme recommandée (> 1,5 mg.L-1). Bien que le thé et les principaux aliments consommés (dattes, les légumes secs, pomme de terres, …), soient des sources non négligeable en fluorure, ce sont les dattes et le thé qui contribuent à plus de 74 % en apport total journalier. Le thé à 5 % et les dattes à plus de 70%. Pour ces trois sources, la pris quotidienne en fluorure ingéré par un adulte dépasse, la dose recommandée (1,5 - 4 mg. J-1). Au sud de l’Algérie, la fluorose dentaire constitue, une épidémie "silencieuse" parmi la population.. La défluoruration a l’osmose inverse montre qu’à partir d’un litre d’eau de 1,01 mg.L-1 de fluorure, la teneur a pu être ramenée à 0,12 mg.L-1, soit un rendement de plus 88 %. Pour la défluoruration à la chaux, le rendement est de 56,2 %, à partir d’un litre d’eau de 2,01 mg.L-1 de fluorure, la teneur a pu être ramenée à 0,88 mg.L-1.
Description: تهيئة ومنشات الري
URI: http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/15633
Appears in Collections:Département de Hydraulique et Génie Civil - Doctorat

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
baouia-kais-doctorat.pdf3,62 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.