Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/1596
Title: دراسة محددات القدرة التنافسية في قطاع الصناعات الغذائية -حالة المؤسسات الصغيرة والمتوسطة في الجنوب الشرقي
Authors: الياس, بن ساسي
بوقرانة ,عبد الحفيظ
Keywords: industrial food
competitive indicators
competitive limitations
competitive advantages
مؤسسات صناعة الاغدية
مؤشرات التنافسية
المحددات القدرة التنافسية
الميزة التنافسية
Abstract: This research seeks to determine the impact of the bases of the international competitive system,which participates in forming the industrial climate,designed for the performance of the international organisations , by applying the model "Porter".This is done by refering to the principale and associating limitations through which the competitive advantage to make industrial food in the South east of Algeria. And the deduced results show the negative impact towards most of these limitations (factors of production, local demand, firm strategy ) except the role of government where the impact was positive but poor in making the competitive advantages of industrial food of the Algerian South east firms. Morever, a survey showed that these firms still face a lot of obstacles such as poor training levels, the education of th labour force, and the relience on importing the raw material because of the low agricultural production and the incomplete use of the productive energy in addition to the low investment and marketing most production inside the local market, further more poor quality levels and the role of the supporting firms. All that indicates the activity. low level of the competitve abilites of this branch of
يسعى هذا البحثالى تحديد اثر الركائز النظام التنافسي الوطني والتي تساهم في صياغة المناج الصناعي المحدد لأداء المنظمات الدولية من خلال تطبيق نمودج ل لتحديد القدرة التنافسية . وذلك بتناول المححدات الرئيسية والمساعدة التي تشكل من خلالها الميزة التنافسية لصناعة الاغدية في جنوب الشرق الجزائري.وكانت النتائج المستخلصة تعبر عن التأثير السلبي نحو مجمل هذه المحددات(عوامل الانتاج،الطلب المحلي، إستراتيجية المؤسسة) ماعدا دولر الحكومة أين كان التأثير إجابي لكن ضعيف ،في إنشاء المزايا التنافسية لصناعة الأغدية المؤسسات جنوب الشرق الجزائري. من جهة أخرى ، أثبتت الدراسة الميدانية (الاستبيان) بأن الكثير من المعوقات والعراقيل مازالت تعاني منها هذه المؤسسات ، من ضعف مستويات التدريب والتعليم للأيدي العاملة ،والاعتماد بشكل كبير على الاستراد في الحصول على المواد الاولية نظرا لضعف الانتاج الفلاحي، وعدم الاستغلال الكامل للطاقة الانتاجية ، وضعف الاستثمار نظرا لإعتماد على التمويل الذاتي بشكل كبير، وتسويق معظم الانتاج داخل السوق المحلي ، وضعف مستويات الجودة ، وضعف دور المؤسسات الداعمة ، كل هذا يكشف عن المستوى المتدني للقدرات التنافسية لهذا الفرع من النشاط.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/1596
Appears in Collections:Département des sciences économiques - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
boukrana-Abdel hafide.pdf1,62 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.