Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/20986
Title: Extraction, composition, propriétés anti oxydantes et l’activité biologique de l’huile essentielle de Ruta graviolens L , Brocchia cinerea collectée dans les régions saharienne
Authors: العانز, التهامي
عبادي ,عبد الرزاق
Keywords: Ruta .G
Brocchia.C
الزيت الأساسي
الكروماتوغرافية الغازية المرتبطة بمطيافية الكتلة
مضاد التأكسد
التركيز الأدنى المثبط
Issue Date: 2019
Publisher: جامعة قاصدي مرباح ورقلة
Abstract: تم استخلاص ومعرفة التركيب الكيميائي والقدرة المضادة للتأكسد والنشاط البيولوجي لكل من Ruta .G و Brocchia.C المأخوذة من المناطق الصحراوية. المركبات الكيميائية للزيت الطيار لكل من Ruta .G و Brocchia.C للجزء الهوائي منهما ، تم استخلاصهما بواسطة التقطير المائي بمردود 0.85 % و 0.73 % على الترتيب وتحليلهما بواسطة الكروماتوغرافية الغازية المرتبطة بمطيافية الكتلة (GC/MS) تم التعرف على 25 مركب لكل منهما حيث تمثل نسبة 91.99 % من المكونات الكلية للزيت الطيار لـ Ruta .G , أما مكوناته السائدة تتمثل في: . Nonanone<2-> (22.381%), Undecanone<2-> (21.711%), 2-Heptanol acetate (14.828%) , Camphor (9.629%), Acetylacetophenone<p-> (8.777%). وتمثل نسبة 95.04% من المكونات الكلية للزيت الطيار لـ Brocchia.C , أما مكوناته السائدة تتمثل في: β-Thujone (32.01%), Isobornyl acetate (16%), Cineole< 1,8> (15.31%) % , Santalina triene (9.35%) , Camphor (3.92%), Terpinen-4-ol (2.91%), p-cymene (2.27%) . ثم تم التعرف عن الخصائص المضادة للتأكسد للزيت الطيار . واستخدمنا طريقة واحدة لتقدير النشاط المضاد للتأكسد وهي طريقة تفخيخ الجذر الحر(DPPH) . كما تبين أن للزيت الأساسي لكل من Ruta .G و Brocchia.C نشاط مضاد للتأكسد ضعيف إذا ما قارناه بمضادات التأكسد التجارية مثل فيتامين E هذا من جهة ومن جهة أخرى تم تقدير الفاعلية البيولوجيا لكل من الزيت الطيار للنبتتين باختبار سلالات باستخدام التركيز الأدنى المثبط (CMI)
Extraction, composition, antioxidant properties and biological activity of the essential oil of Ruta graviolens L, Brocchia cinerea collected in the Saharan regions The chemical compounds of the basic volatile oil from the aerial parts of Ruta G and Brocchia.C Were extracted by water distillation with a yield of 0.85% and 0.73%, respectively. They were analyzed by gas chromatography associated with mass spectrometry (GC / MS). A total of 25 compounds were identified, representing 91.99% of the total components of Ruta G oil. Its predominant components were: Nonanone<2-> ( %), Undecanone<2-> ( %), 2-Heptanol acetate ( %) , Camphor ( %), Acetylacetophenone<p-> (.....%). These represented 95.04% of the total components of Brocchia.C volatile oil. Its predominant components were: β-Thujone (32.01%), Isobornyl acetate (16%), Cineole< 1,8> % , Santalina triene (9.35%) , Camphor (0..5%), Terpinen-4-ol (5..2%), p-cymene (5.5.%) . After that, the antioxidant properties of the essential oil were examined . the antioxidant activity was investigated with one method : 2,2-diphenyl-1- picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging method. It was found that the essential oil of Ruta G and Brocchia.C had a low antioxidant activity when compared with commercial antioxidants such as vitamin E. On the other hand, the biological efficiency of both volatile oils was assessed by testing strains using the lowest inhibitory concentration (CMI) ).
Description: كيمياء عضوية تطبيقية
URI: http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/20986
Appears in Collections:Département de chimie - Doctorat

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
abadi-abdererzzak.pdf2,25 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.