Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/21307
Title: تحديد الإنتاج الأمثل للإيثانول الحيوي لصنفين من التمر : الغرس و دقلة نور
Other Titles: Optimization of bioethanol production from two varieties of dates: Ghares and Deglatnoor
Authors: قواميد, مسعود
حــمـــي, سمـــية
غزيز, هجيرة
Keywords: الايثانول الحيوي
الغرس
دقلة نور
التخمر
الخميرة
Issue Date: 2019
Publisher: جـــامعة قاصدي مرباح- ورقلـــة
Abstract: تعنى هاته الدراسة بإنتاج الايثانول الحيوي من صنفين من التمر هما (الغرس و دقلة نور) باستعمال طريقة التخمر و الخميرة (Saccharomyces cerevisiae) ، بغية رفع مردود الايثانول المنتج ركزت الدراسة على اختبار تأثير كل من درجة حرارة التخمر، كمية الخميرة المضافة و كذا زمن التخمر على كمية الايثانول الحيوي المراد انتاجها. اعطى تحليل النتائج أن العواملالمثلى لعملية تخمر هذين الصنفين: (الزمن يناهز (65h), الكمية الخميرة (2 g/l), درجة الحرارة (32 °C) في الوسط الحامضي (pH = 4.5))، فكانت النسبة المئوية القصوى لتحويل التمر الى إيثانول حيوي تعادل(55.94% wt/wt) للغرس و (wt/wt49.77%) لدقلة نور، و هي نسب واعدة مقارنة بما تنتجه المحاصيل الاخرى، كما تمت نمذجة كمية الايثانول الحيوي المنتجة بهاته الطريقة من تمر الغرس، و معامل الارتباط للنموذج الرياضي المتحصل عليه باستعمال (BBD) وبالاستعانة ببرنامج (minitab-17) كان يساوي (97.41%).
This study focuses on the production of bioethanol from two types of dates (Ghares and Deglet noor) using the method of fermentation and yeast (Saccharomyces cerevisiae) to increase the yield of ethanol produced. The study focused on testing the effect of fermentation temperature on the amount of yeast added. The fermentation time is the amount of bioethanol to produce. The analysis of the results showed that the optimal factors for the fermentation process of these two types: (time of about 65h), amount of yeast (2 g/l), temperature (32°C) in acid medium (pH = 4.5) (55.94% w/w) for Ghares and (49.77% w/w) for Deglet noor, which is promising compared to other crops. The amount of bioethanol produced by the Ghares method and the correlation coefficient of the athlete model obtained using BBD and the minitab-17 program was equal to (97.41%).
Description: كيمياء تحليلية
URI: http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/21307
Appears in Collections:Département de chimie - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
hami-aazizi (2).pdf3,5 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.