Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/22348
Title: Procédés de préparation et technique d’analyse du lait pasteurisé (unité Touggourt)
Authors: ACHI, F
Ghoul, Khaoula
Djedira, Meriem
Keywords: pasteurisation
paramètres physico-chimiques
paramètres microbiologique
Issue Date: 2019
Series/Report no.: 2019;2019
Abstract: The aim of this work is to study the experimental method applied to pasteurize the milk and to define materials used during pasteurization process. Moreover, this work presents an evaluation of the efficiency of the pasteurization process by studying the effect of physic-chemical and microbiological parameters on milk quality prepared by the Aaila unit situated in the city of Tougourt-Ouargla, the results were compared with Algerian standards. Accordingly, it was found that the milk powder has a good physical and chemical quality due to its biocompatibility with the standards, it was also found that the final product fulfils the Algerian standards in terms of physical chemical quality. To conclude, the pasteurization process has a good yield and the physic-chemical conditions used to prepare the milk are adequate to eliminate microbes.
Le but de ce travail est d'étudier la méthode de fabrication du lait pasteurisé et l'équipement utilisé, ainsi que de contrôler la qualité du produit laitier afin d’assurer l'efficacité du processus de pasteurisation. Notre objectif est de comparer les résultats d’analyse physico-chimiques et microbiologiques du produit laitier préparé par l'unité Aaila aux normes algériennes. Après analyse et évaluation des résultats, il a été constaté que le lait en poudre était de bonne qualité physique et chimique en raison de la compatibilité des résultats du rapport humidité / graisse avec les normes. Le processus de pasteurisation à un bon rendement et la température utilisée est adéquat pour éliminer les microbes.
تهدف هذه الدراسة إلى معرفة طريقة صناعة الحليب المبستر والمعدات اللّازمة كما تهدف ايضا إلى متابعة جودة المنتوج وفعالية عملية البسترة من خلال تحليل العوامل الفيزيوكيميائية والمكر وبيولوجية لمنتج الحليب الذي تصنعه وحدة العائلة في تقرت من مادة الحليب الخام المستوردة من طرف شركة أونيل الديوان الوطني المهني للحليب ومشتقاته ومقارنتها بالمعايير الجزائرية. بعد تحليل وتقييم النتائج تبين ان مسحوق الحليب ذو جودة فيزيائية وكيميائية جيدة نظرا لتوافق نسبة الرطوبة والدهون مع المعايير كما تبين ان المنتج النهائي كذلك ذو جودة فيزيائية كيميائية جيدة لتوافق نتائجه مع المقاييس الجزائرية وبالتالي يمكن الاستنتاج أنّ عملية البسترة ذات مردود جيد ودرجة الحرارة المتخذة في المصنع كافية بشكل كبير في القضاء على الميكروبات.
Description: GÉNIE DES PROCÉDES
URI: http://dspace.univ-ouargla.dz/jspui/handle/123456789/22348
Appears in Collections:Département de Génie des procédés - Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Procédés de préparation et technique d’analyse.pdf978,62 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.